Startpagina‎ > ‎

Agenda-Archief

Woorden van Leven en Dood
Zondag 15 december, 15.00u. Plaats: Koffie met Verbeelding, Buurtseweg 3 in Wageningen.
Een middag met literatuur en muziek rond leven en dood. De gedichten worden voorgelezen door stadsdichter Laurens van der Zee en andere Wageningse schrijvers, en door jullie, het publiek.

Iedereen is welkom! En iedereen mag teksten aanbrengen: een fragment van een roman die ooit veel betekend heeft, een zelfgeschreven kort verhaal, gedichten die je telkens weer raken... Je mag op 15 december deze teksten zelf voorlezen of ze laten voorlezen. Gewoon komen luisteren, kan natuurlijk ook. We wisselen tekst af met muziek van Marc Constandse en Michiel Hollanders (Parne Gadje).

Praktisch: 15 december van 15.00u tot 17.00u. Plaats: Koffie met verbeelding, Buurtseweg 3 in Wageningen. Entree: 7 € (koffie, thee en teksten inbegrepen). Teksten aanmelden voor 8 december bij Petra Sips, petra.sips@de-plek.net of 06 50627540.

In samenwerking met Martinus de Kam en stadsdichter Laurens van der Zee.

Uitvaartbeurs
Op zaterdag 30 november staan de deuren van de aula op algemene begraafplaats 'De Leeuwerenk' aan de Oude Diedenweg 64 te Wageningen van 11.00 uur tot 16.00 uur voor u open. Uitvaartzorg Yarden & van de Waal wil u informeren en inspireren over de vele mogelijkheden rondom een afscheid en bij een uitvaart. Voor meer informatie zie www.yarden-vandewaal.nl.

21 november 2013,
Buurtseweg 3 in Wageningen
Uitvaartonderneming Het Binnenveld start met een inloopspreekuur voor vragen omtrent de eindigheid van het leven, de voorbereiding op uw uitvaart en alles wat daarmee samenhangt. Met een goede voorbereiding kunt u bewust afscheid nemen. We houden dit spreekuur bij ‘de Verbeelding’, Buurtseweg 3 in Wageningen. Iedere 3e donderdag van de maand van 16.00 tot 17.30 uur m.i.v. 21 november a.s. Voor meer informatie zie www.hetbinnenveld.nl.

3 november, Bennekom
Op 3 november start Hennie Bol weer een praatgroep. Wil je graag op verhaal komen? Wil je in contact komen met lotgenoten? Dan is deze praatgroep wat voor jou. Voor meer informatie: info@verlieswerk.nl

Lichtjesavond

Zondag 27 oktober 2013 om 19.00u,
Begraafplaats de Leeuwerenk in Wageningen

We herdenken de overledenen. We staan stil bij ons gemis en voelen hoe het leven in beweging is. Iedereen is welkom! Achteraf is er mogelijkheid om bij te praten bij een kopje koffie of thee. Men zegge het voort!


Intuïtief schilderen bij rouw
maandag 11 november, 9.30u-12.30u, Bennekom
Workshop van psycho-sociaal therapeuten Hennie Bol (www.verlieswerk.nl) en Marriet van Rekum (www.rouw-en-verliesbegeleiding.nl). Voor meer informatie, bel 06-51229645.


Inspiratiebezoek TrösT

Woensdag 25 september om 14u
TrösT in Utrecht is een initiatief van de uitvaartonderneming Alting en Partners in Utrecht. TrösT is een café-achtige plek met leestafel en koffiebar. Er worden ook workshops en lezingen gehouden en elke laatste zondag van de maand is er het TrösT-café. Op 25 september gaat De Plek op bezoek bij TrösT en praten we met een van de initiatiefnemers. We gaan met een klein groepje van betrokken mensen, om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen. Wil jij ook graag mee? Laat het me even weten, je bent welkom!


Zomeravond aan de Rijn

Vrijdag 5 juli om 19.30u

Foto: Marijke van der Giessen

Aan de oever van de Rijn, met zicht op het Lexkesveer, luisteren we naar een goed verhaal en mooie muziek. Daarna genieten we van een heerlijke picknick.
Iedereen is welkom!

Het Lexkesveer is een bijzondere plek in Wageningen. Sinds eeuwen steken mensen hier de rivier over. Het veer spreekt dan ook tot de verbeelding. De ‘overkant’ komt letterlijk en figuurlijk in zicht.

Carolien de Kovel van Eva Luna vertelt. Saskia Roeleveld speelt harp.

We verzamelen op de dijk (de Veerweg) ter hoogte van het pad ‘Aan de Rijn’. Kosten: 5 Euro. Neem zelf een kleedje of stoeltje mee om te zitten.

Info en aanmeldingen: petra.sips@de-plek.net, 06 50627540
(foto: Marijke van der Giessen)


Donderdagavond 13 juni, van 19.30 tot 22.00

Bij KenKon, Nieuwe Kanaal  11 in Wageningen

‘Liefde, Verlies en Vergeving’, een lezing van  Michael Murphy

Verlies en pijn als poort naar een liefdevol leven.

Michael Murphy; hoogleraar klinische psychiatrie en huisartsgeneeskunde in Albany NY VS geeft al jaren over de hele wereld workshops en trainingen. Vooral op het gebied van palliatieve zorg, verlies en bewustwording. Hij is de grondlegger van het
Love, Loss and Forgiveness program. Klik hier voor een introductiefilmpje.

De lezing staat open voor iedereen die geïnteresseerd is.
Opgave graag via info@kenkon.org. Entree : € 15,-  (leden KenKon € 10,-) Een samenwerking tussen  LLF-Nederland , ‘Liefdevol rond Verlies’ van Gonneke de Haan  en KenKon.


De Plek is een Lokale Schoonheid!

Festival Lokale Schoonheid
Zondag 26 mei, 11u-18u
Bowlespark in Wageningen

Met De Plek wil ik tijdens het festival feestelijk ruimte geven aan rouw. En dat doe ik op het mooiste plekje van het park: bij een prachtige oude plataan. Het is de oudste boom van de stad en één van de drie oudste platanen van Nederland. Zijn wortels zijn overal, evenals zijn takken. Knoestig en scheefgezakt straalt hij kwetsbaarheid uit, en tegelijk kracht en trots. Net als wij zelf. Door aandacht te schenken aan deze boom, zetten we even onszelf en onze rouw in het zonnetje.

Nieuwsgierig hoe dat gaat? Kom zeker even langs tijdens het Festival Lokale Schoonheid, Bowlespark in Wageningen, zondag 26 mei van 11u tot 18u. Je vindt De Plek en de plataan helemaal aan het einde van het langgerekte park, vlakbij het blotevoetenpad.

flyerlsck1


Zondag 21 april, 13.30u, in de bossen van Bennekom (afspraak aan de Selterskampweg 52)
Boswandeling in de lente - of lentewandeling in het bos. Laat je inspireren door het schuchter ontluikende leven in het bos.
Verlies en gemis, iedereen krijgt ermee te maken in het leven. Tijdens deze wandeling staan we stil bij de leegte in ons leven.
Of nee …, stilstaan is niet het juiste woord, we komen juist in beweging. In het ritme van onze stappen, laten we ons inspireren door de kleine en grote dingen die we tegenkomen in het bos.
In de natuur zie je de continue stroom van leven in alle intensiteit weerspiegeld. De natuur is vol van symbolen van leven en dood, van leegte, vergankelijkheid en nieuw leven. We laten ons meevoeren met deze beelden en putten er troost en inspiratie uit. We ervaren hoe de leegte tegelijk volheid kan zijn, vol als de knoppen aan de bomen, vol van leven.

Praktisch: zondag 21 april van 13.30u tot 15.30u. We komen samen aan de Selterskampweg 52 in Bennekom. Kosten: 5 Euro (inclusief koffie en thee). Voor aanmeldingen en informatie: bel of mail Petra Sips (06 50627540, petra.sips@de-plek.net) of Hennie Bol (06 51229645, info@verlieswerk.nl).


enkel een boom zijn
een boom van grond tot hemel
een boom zijn en staan

J.C. van SchagenDonderdag 31 januari, 20.30u, Medisch Centrum Kortenoord, Wageningen
Avond klaagzingen, begeleid door Christianne Kok.
Christianne Kok heeft veel ervaring. Rustig en bescheiden en heel gewoon zal ze ons begeleiden bij het vrij klagen en jammeren. Op ons eigen tempo en onze eigen manier.

In verschillende andere culturen is het heel gewoon om je stem te gebruiken bij wat je voelt. Tijdens de rouw bijvoorbeeld wordt er vaak luidruchtig geklaagd en gejammerd. Soms worden daar ook professionele klagers (meestal vrouwen) bij gehaald. In onze cultuur zijn wij als volwassenen niet meer gewend onze stem te gebruiken om uiting te geven aan wat in ons leeft, zoals kinderen dat wel doen. Het hoort niet om je te laten horen. Het is ontzettend deugddoend om dat een keertje wel te doen, om gewoon even klank te geven aan je gevoelens. Klank geeft lucht, geeft adem, geeft beweging en leven. Kom het zelf ervaren op 31 januari!

Inschrijven bij Petra Sips, petra.sips@de-plek.net of 06 50627540. Kosten: 12 €. Zondag 9 december 2012, 15.00u, Bibliotheek Wageningen
Met lievelingsgedichten en muziek vieren we het leven en het gemis dat daar deel van is. Iedereen is welkom!


Een middag met poëzie en muziek rond leven en dood. De gedichten worden voorgelezen door stadsdichter Laurens van der Zee en door jullie, het publiek.

Iedereen is welkom! En iedereen mag gedichten aanbrengen: een tekst die ooit veel betekend heeft, een zelfgeschreven gedicht, verzen die je telkens weer raken... Je mag op 9 december deze gedichten zelf voorlezen of ze laten voorlezen door de stadsdichter. Gewoon komen luisteren, kan natuurlijk ook. We wisselen poëzie af met muziek en houden de middag voldoende licht.

Voorafgaand houdt stadsdichter Laurens van der Zee twee keer open spreekuur: zaterdag 24 en dinsdag 27 november. Wil je wel meedoen, maar weet je niet met welk gedicht? Heb je enkele verzen in je hoofd, maar weet je niet meer hoe het verder gaat? Twijfel je of je zelf wil voorlezen of niet? Loop gerust even binnen tijdens het spreekuur, de stadsdichter helpt je met al je vragen.

Praktisch: Poëziemiddag op 9 december om 15.00u in de bblthk, toegang gratis. Open spreekuur op 24 en 27 november in de bblthk, telkens van 14.00u tot 16.00u. Gedichten aanmelden bij Petra Sips, petra.sips@de-plek.net of 06 50627540. Voor de spreekuren, of om te luisteren op 9 december, hoef je niet aan te melden. 

In samenwerking met Laurens van der Zee en de bblthk.
Muziek: Anneke Rot.Vrijdag 26 oktober 2012, 19.00u, Algemene Begraafplaats de Leeuwerenk in Wageningen
Lichtjesavond
We herdenken de overledenen. We vieren het leven en het gemis dat daar deel van is. Iedereen is welkom! Achteraf is er mogelijkheid om bij te praten bij een kopje koffie of thee. Men zegge het voort!Vrijdag 21 september 2012, 20u, bibliotheek Wageningen

"Het ritme van het levenseinde": lezing door Marli Huijer.
De lezing is georganiseerd door Hospice Wageningen-Renkum ter gelegenheid van hun 2-jarig bestaan i.s.m. Boekhandel Kniphorst en de bblthk. Zie de websites van de bibliotheek en van het Hospice.


Donderdag 20 september 2012, 20u, Ede

"Verder zonder jou", lezing door Daan Westerink.
Waar? Yarden Crematorium Slingerbos, Slingerboslaan 15 in Ede.
Klik hier voor meer informatie over de lezing.
Klik hier voor meer informatie over Daan Westerink.


Zondag 10 juni 2012
EERSTE ACTIVITEIT VAN DE PLEK!
Bezoek aan de tentoonstelling Afterlife - Kunst over de eindbestemming in Amsterdam met een gepassioneerde rondleiding van de directeur van het museum Tot Zover. Klik hier voor meer informatie. Voor nog meer info en inschrijvingen mail petra.sips@de-plek.net of bel 06 50627540. Schrijf in vóór 3 juni!


2 en 3 juni 2012, Oosterbeek
Op 2 en 3 juni vindt de 13e kunstroute van Renkum plaats, van  11u tot 17u. Ook Fransje en Silvester Povel-Speleers doen mee (Joubertweg 4, Oosterbeek) Het thema van hun multimediale kunstproject is La Divina Tragedia, oftewel De Ontbeelding van de Hemel, een eigentijds antwoord op Dante’s La Divina Commedia.
Het is een zoektocht naar de zin van het leven en de sterfelijkheid of onsterfelijkheid van de ziel, uitgebeeld in foto’s, films, beelden, en installaties met geluid en muziek.