Startpagina‎ > ‎

Inloopochtend verlies en gemis

In het Startpunt in Wageningen worden maandelijks inloopochtenden gehouden over verlies en gemis. De eerste is op vrijdag 23 februari 2018 van 9.30u tot 11.30. De ochtenden staan open voor iedereen die op een of andere manier te maken heeft met rouw. Mensen kunnen er terecht voor een goed gesprek, voor informatie en ontmoeting. Dit alles wordt in goede banen geleid door Petra Sips, initiatiefnemer van De Plek. In dit interview vertelt Petra over deze nieuwe activiteit bij het Startpunt.

Wie kan er naar zo’n inloopochtend komen?

Iedereen die met verlies te maken heeft, kan hier terecht. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen die een dierbare verloren zijn. Het maakt niet uit of dat al lang geleden is of nog maar pas. Gemis gaat immers niet weg. Het verandert wel met de tijd, maar het blijft een deel van jezelf waar je af en toe aandacht aan moet besteden. Je hoeft trouwens niet perse “in de rouw” te zijn om naar de inloopochtenden te komen. Ook als je gewoon graag nadenkt over leven en dood, kan je hier terecht voor een goed gesprek. Of misschien beleef je rouw om een ander soort verlies? Verlies van je gezondheid of je werk bijvoorbeeld. Ook dan ben je uiteraard welkom.

Wat kunnen mensen verwachten van de inloopochtend?

In de eerste plaats: gewoon gezellig samenzijn in alle openheid en vertrouwen. Ontmoeting is een sleutelwoord. Mensen kunnen vrij in- en uitlopen en in gesprek gaan met de mensen die er toevallig zijn. En met mij natuurlijk. Er zullen ook boeken liggen die men kan inkijken: zowel informatieve boeken als poëzie. Misschien gaan we later ook nog iets doen met muziek of met creatieve werkvormen. Maar dat zien we nog wel. Ik wil graag op maat werken en flexibel kunnen aanbieden wat de bezoekers nodig hebben. In elk geval staat een goeie en respectvolle sfeer voorop. We houden het luchtig, er is plaats voor een lach en een traan. Mensen gaan na de inloopochtend ontspannen en een beetje ‘lichter’ weer naar huis.    

Waarom organiseren jullie deze inloopochtenden?

Rouw en gemis draag je je hele leven met je mee. Het is belangrijk daar goed zorg voor te dragen. Dan voorkom je dat je vastloopt. Mensen hebben veel veerkracht. We zien dat mensen gezonder en gelukkiger zijn als ze de ruimte krijgen (of nemen) voor hun gemis. Lotgenoten ontmoeten, je verhaal kunnen doen, herkenning en troost ervaren, genieten van kunst en creativiteit: dat draagt allemaal bij aan het welzijn van mensen. En dat willen we met deze inloopochtenden bevorderen. Dat sluit ook perfect aan bij de doelstellingen van het Startpunt om laagdrempelig en preventief hulp te bieden. Misschien kunnen we op die manier samen erger voorkomen en eenzaamheid bestrijden. Gemis kan pijn doen en overrompelend zijn. Bezoekers ervaren tijdens de inloopochtenden dat het normaal is wat ze voelen. Kwetsbaarheid mag er zijn en veerkracht wordt versterkt.

Kan je nog iets over jezelf vertellen, zodat mensen weten bij wie ze terecht zullen komen?

Ja, natuurlijk. Ik ben tweeënveertig, en moeder van twee kinderen. Als kind al dacht ik veel na over leven en dood. Misschien is het wel daarom dat ik psychologie ben gaan studeren. Ik heb best wel wat verlies meegemaakt in mijn leven. Het meest ingrijpende was natuurlijk het verlies van mijn moeder. Ik was toen 15. Ik heb geworsteld met mijn rouw, want ik dacht eerst dat ik die moest verwerken, en dat het dan wel over zou zijn. Als ik het maar een plekje kon geven … Met de tijd leerde ik dat het geen kwestie was van ‘verwerken’ maar eerder van ‘verweven met mijn leven’, zoiets. Als ik het al een plekje zou kunnen geven, dan moest het een dynamische plek zijn: een plek in beweging, waar nog van alles gebeurt. Precies daarom ben ik begonnen met De Plek: om mensen te helpen actief te werken aan hun rouw-plekje.

Praktisch:

De eerste inloopochtend is op vrijdag 23 februari van 9.30u tot 11.30u. Waar? Startpunt, Rooseveltweg 408a (’t Palet). De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Loop gewoon even binnen, iedereen is welkom!
Daarna wordt er maandelijks zo’n ochtend georganiseerd, namelijk op de vrijdagen 23 maart, 20 april, 25 mei, 29 juni, 31 augustus, 28 september, 26 oktober en 30 november 2018.