Lichtjesavond vernieuwd

Op zondag 29 oktober is er weer een Lichtjesavond op begraafplaats 'De Leeuwerenk' in Wageningen. Het wordt een sfeervolle avond om dierbare overledenen te herdenken, ditmaal volgens een geheel nieuw concept.

Op initiatief van De Plek en het Herinneringshuys is een unieke samenwerking tot stand gebracht om de Lichtjesavond een nieuw gezicht te geven. Acht partners hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen.

Lidi (Herinneringshuys) legt uit: “Om nog meer mensen de gelegenheid te geven even stil te staan bij hun gemis, is gekozen voor een route die men op eigen tempo kan lopen. Tussen 18.30u en 19.30u kunnen mensen binnenlopen bij het Herinneringshuys. Daar krijgen ze een programmablaadje en start de route. Die zal aangeduid worden met sfeervolle verlichting van fakkels en olielampen. Op verschillende plekken op de begraafplaats worden kleine activiteiten aangeboden. Het wordt een afwisseling van muziek, poëzie en creatieve activiteit. Zo is er voor elk wat wils en krijgt iedereen de gelegenheid tot actief herdenken.”

Petra (De Plek) vult aan: “Een van die activiteiten is een korte gezamenlijke ceremonie die drie keer herhaald zal worden. Omdat gewoon samenzijn heel krachtig en troostend is. Voor deze bijeenkomst kan iedereen de naam van een dierbare opgeven. Die namen worden dan gezongen door een zangeres. Een bijzondere ervaring! Deze ceremonie wordt op drie tijdstippen gehouden zodat je kunt kiezen welk moment jou het beste past (om 18.45u, 19.15u en 19.45u). Aan het einde van de route kunnen deelnemers napraten bij een kopje koffie of thee in de aula. Daar ligt ook een gastenboek waar iedereen een reactie in mag schrijven: wij zijn natuurlijk nieuwsgierig hoe deze nieuwe vorm van herdenken bevalt.”   

Samen stilstaan bij het gemis van een dierbare kan troostrijk zijn en een diepe verbondenheid geven. Ook andere soorten van verlies, gemis of verwachtingen die niet uitkomen, kunnen worden herdacht. De Lichtjesavond is voor iedereen van alle leeftijden, los van welke religie dan ook. Ook mensen die geen dierbare op de begraafplaats hebben liggen, zijn van harte welkom.

De organisatoren zijn nog op zoek naar mensen die willen helpen met klaarzetten en opruimen. Voor informatie kun je terecht bij Petra Sips, tel 06/50627540, e-mail petra.sips[at]de-plek.net.