Kunstprojecten

Expo 42 Dingen

In februari 2021 kon dan eindelijk Expo 42 Dingen in het echt open (zie ook 'Dwarsdenkers en 42 Dingen' hieronder). Maar wel anders dan gehoopt: wegens de strenge coronamaatregelen was het een besloten expo enkel voor mensen die betrokken waren bij het project. Het was er niet minder mooi om, integendeel. Uiteraard hadden we deze “dijk van een tentoonstelling” (dixit Nelleke Zandwijk, een van de kunstenaars) graag aan meer mensen laten zien. Gelukkig kunnen we wel een goede impressie geven. Want Cees Mobach, heeft er een boeiende documentaire van gemaakt die binnenkort verschijnt. Wordt vervolgd dus.

Het hele project is trouwens ook na te lezen op de blog van het MAS (posts #28, #31, #33 en #40. (foto: Annie van Gansewinkel)

Lijntje poëzie

In januari 2021 breide Wageningen een vervolg aan het landelijk initiatief 'Dichter aan de lijn' van voorjaar 2020. Een groep Wageningse dichters belde mensen op om hun poëzie te delen. Ik had de eer daaraan mee te doen.

De dichters lazen exclusief voor de luisteraar enkele gedichten voor aan de telefoon. Het publiek meldde zich vooraf aan voor een bepaald tijdsslot, maar zij wisten van tevoren niet weet welke dichter ze aan de lijn zouden krijgen. Een verrassende en inspirerende ervaring aan beide kanten van de lijn!

Foto: Catalijn Adelmund

Dwarsdenkers en 42 Dingen

In 2020 organiseerde ik samen met het collectief Schrijversharten de Nederlandse bijdrage aan het upcycling-project van het Museum aan de Stroom (MAS, Antwerpen). 42 kunstenaars maakten kunst op basis van een van de 42 dingen uit doos 42, uit de dingen-collectie van filosoof Jaap Kruithof (via het MAS). In maart 2020 kregen de kunstenaars op toeval een ding toegewezen, tijdens de openingsavond in de bblthk in Wageningen. In januari 2021 worden de creaties tentoongesteld in de 'Expo 42 Dingen', geheel vormgegeven in Kruithof-stijl. Er is ook een online 'Expo 42 Dingen'. (foto: Catalijn Adelmund)

Foto: Catalijn Adelmund

Dodge dichters

Tijdens de Wageningse cultuurzomer van 2020 waren er elke zaterdag poëzieoptredens in het centrum van de stad. De laadbak van een oud vrachtwagentje uit 1942, een Dodge pick-up, diende als podium. Op de laatste zaterdag van augustus las ik voor vanuit de laadbak op de markt en op het pleintje voor de bblthk. (foto: Catalijn Adelmund)

Foto: Laurens van der Zee

Poëzie bij Beelden op de Berg

In 2018 organiseerde ik samen met Schrijversharten 'Zomersneeuw: poëzie bij Beelden op de Berg'. Twaalf dichters maakten poëzie bij de beeldende kunst van Beelden op de Berg in Arboretum Belmonte. Met een unieke combinatie van woord, beeld en landschap als resultaat. De gedichten werden gepubliceerd in een bundeltje, geëxposeerd in de ontvangstruimte, en voorgelezen tijdens drie poëziewandelingen langs de kunstwerken. Voor mij was dit dubbel bijzonder: ik kwam voor het eerst naar buiten met eigen gedichten. (foto: Laurens van der Zee)

Foto: Annet Timmerman

Zomeravond aan de Rijn

Van 2013 tot en met 2016 organiseerde ik elk jaar in juli een ‘Zomeravond aan de Rijn’. Een troubadoursavond met verhalen over het leven (door Eva Luna), live muziek, en een picknick met kilo’s fruitsalade, aan de oever van de Rijn. Een ideaal begin van de zomer, met diepgang en luchtigheid. (foto: Annet Timmerman)

Poëziemiddagen

Van 2012 tot en met 2016 organiseerde ik telkens in december een poëziemiddag in de bblthk, samen met Laurens van der Zee en de bblthk. Dichters lazen voor uit eigen en andermans werk, afgewisseld met live muziek. Het waren bijzondere en serene middagen over leven en dood, over gemis, verlangen en verbinding. (foto: Theo van der Sluis)