Kunstprojecten

Zomerverzen

Ook deze zomer zal ik weer van me laten horen met gedichten. Let op de Dodge Dichters en Kunst in de Kerk, allebei in Wageningen. Informatie volgt nog.

Kunst aan het Klompenpad

Genieten van natuur én kunst? Eind mei 2022 was er weer een weekend 'Kunst aan het Klompenpad'. In 2021 ontstond dit initiatief om kunst tijdens de coronatijd toegankelijk te maken. Het werd zo'n succes dat we het in 2022 weer deden! Deze keer kon ik met m'n stoeltje in het gras ter plekke zitten schrijven. En er was ruimte voor spontane acties: live gedichten voorlezen bijvoorbeeld, mét gitaarbegeleiding van troubadour Boudewijn. Gaaf! Net als vorig jaar werd het weer een geweldig weekend: met verrassende kunst, een mooi zonnetje, en tevreden bezoekers.

Culturele Ronde Wageningen

In het weekend van 9 en 10 april 2022 deed ik mee met de Culturele Ronde. Samen met een tiental andere dichters las ik voor bij het theekoepeltje, een unieke en feeërieke plek in Wageningen. Het was een bijzondere belevenis, zowel voor het publiek als de dichters. Lekker informeel, lekker ruimte voor experimenten, lekkere thee en lekkere letters.

Cascade - the sound of poetry

Cascade, dat is poëzie op plaat. Hermanicus Artisticus bracht een groep schrijvers en muzikanten bij elkaar om een LP op te nemen (verwacht eind 2022). Ja, ik doe mee! Het wordt een unieke combinatie van hoorspel, poëzie, muziek en geluids-landschappen. Tijdens de live optredens komt daar ook nog dans bij! De show op 3 april 2022 in de bblthk van Wageningen was een daverend succes. Dat smaakt naar meer!

BIM BAM BOM

BIM BAM BOM! Klokkengelui, vanaf 26 januari 2022 mochten de cultuurdeuren weer open na de lockdown! Dus gelijk die eerste avond werd een pop-up-poëzie-podium georganiseerd in de bblthk van Wageningen. Lekker informeel, lekker last minute een poëtisch avondje uit. Met een zestal dichters (ja, ik deed ook mee) en enkele mensen uit het publiek die écht last minute besloten het podium te betreden. Inspirerend.

Lijntje poëzie

Na het grote succes van de eerste editie in januari 2021, deden we in januari 2022 weer een Lijntje Poëzie. Maar liefst 15 dichters namen de telefoon ter hand om exclusief voor de luisteraar enkele gedichten voor te lezen. Het was weer een hartverwarmende ervaring, met verrassende gesprekken. Sommige mensen aan de andere kant van de lijn bleken zelf ook te schrijven, en dan mocht ik wel eens een stukje van hen horen - hoe leuk is dat. Eén keer zelfs in het Arabisch. Heerlijk.

Ontmoeting in kunst

In november-december 2021 exposeerde ik samen met Coenraad de Jong en Alma de Vries bij De Ontmoeting in Bennekom. Coenraad stelde foto's tentoon, Alma beeldhouwwerken en ik gedichten. Tijdens de opening werden mijn gedichten voordragen, in dialoog met de muziek van Coenraad.

Het Ding in de Kunst

Op 17 november 2021 deed ik mee aan een avondvullend programma over Het Ding in de Kunst, in de bblthk van Wageningen. Bij deze nodig ik je uit de online Expo 42 Dingen te bezoeken, en de documentaire over 42 Dingen te bekijken, echt de moeite waard!

Tijdens deze avond blikten we terug op het Kruithof-project 42 Dingen, met de documentaire van Cees Mobach en enkele mooie gedichten. Daarna hield Gerrit van Middelkoop, beeldend kunstenaar, ‘dingenspecialist’ en oprichter van de Dingenpartij, ons een spiegel voor over onze neiging alles te bewaren. Ook het in Wageningen gevestigde Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken liet van zich horen.

Georganiseerd door het Platform Beroepskunstenaars Wageningen in samenwerking met de bblthk.

Buurtsafari Noordwest

Op zaterdag 16 oktober 2021 organiseerde kunstenaarscollectief Waterlanders de Buurtsafari in de wijk Noordwest in Wageningen. Omdat ik daar woon, werd ik gebombardeerd tot 'buurtdichter'. De safari begon met een gedicht van mijn hand: bij de verzamelpunten voor de deelnemers, hing een gedicht dat ik speciaal voor het Hooilandplein maakte, mooi vormgegeven door Eric Langendoen.

Dodge Dichters 2021: Stadsdichters and friends

Op zaterdag 10 juli 2021 lieten de ‘Dodge Dichters’ weer van zich horen! Staande in de laadbak van een vrachtwagentje uit 1942 gaven 10 dichters verschillende optredens in het centrum van Wageningen. De kersverse stadsdichter Ellen van der Kolk gaf haar eerste publieke optreden. Ze was goed omringd door een aantal friends, waaronder de drie voorgaande stadsdichters, en ik. Het publiek stroomde toe voor onze poëzie in het openbaar - heerlijk!

Initiatief van collectief Schrijversharten ism de bblthk. Met Laurens van der Zee, Ivanka de Ruijter, Martijn Adelmund, Ellen van der Kolk, Petra Sips, Annie van Gansewinkel, Leontien Jansen, Tim Horsting, Sander Reimink en Samira van der Loo.

Expositie Lichtlijnen

In de zomer van 2021 was er Kunst in de Kerk! Negen weken lang, elke week een andere tentoonstelling in de prachtige Grote Kerk op de Markt in Wageningen. In de tweede week exposeerde ik samen met July Leesberg en Dianne Ploemen.

Lichtlijnen was een verrassende expo, geïnspireerd op de lichtinval in de Grote Kerk. Mijn gedichten, de schilderijen van Dianne en July, en het decor van de kerk, vormden een prachtig geheel. Op zaterdag maakten de liederen van sopraan Iris de Koomen het plaatje compleet. Tijdens de tentoonstelling hebben wij bovendien, onder het waakzame oog van de bezoekers, samen een nieuw kunstwerk gemaakt! We toverden een vintage Gispenlamp uit de jaren ’50 om tot een unieke kunst-lamp. Een beetje een vervolg op het '42 dingen avontuur' van een tijdje geleden dus :-) En weet je wat? Iedereen kon kans maken op deze bijzondere kunstlamp door te doneren ten voordele van de verdere restauratie van de Grote Kerk. Dat leverde maar liefst 1000 euro op! Een jongeman afkomstig uit Wageningen won de lamp en gaf hem een mooi plekje in zijn huidige woonruimte in Amsterdam.

‘Kunst in de Kerk' werd georganiseerd door het Platform Beroepskunstenaars Wageningen in het kader van de Wageningse Cultuur Zomer.

Foto: July Leesberg

Kunst aan het Klompenpad

Om kunst tijdens de coronatijd tóch toegankelijk te maken, plaatsten zeventien kunstenaars ‘Kunst aan het Klompenpad’ in het laatste weekend van mei 2021. Dit initiatief werd zeer gesmaakt: meer dan duizend wandelaars genoten van de combinatie van kunst, natuur, zon en wat lekkers.

In het Binnenveld tussen Rhenen, Wageningen en Bennekom ligt het klompenpad 'Harsloerpad', een prachtige wandeling door boerenland en beschermd weidevogelgebied. Onderweg kom je Landgoed De Lieskamp tegen. Daar leidde het pad een kilometer lang langs een rijkdom aan kunst. Ik deed mee met drie gedichten.

Met dank aan Mascha Bossuyt van Think Pink Studio voor de organisatie. Mascha, dit is zeker voor herhaling vatbaar!

Expo 42 Dingen

In februari 2021 kon dan eindelijk Expo 42 Dingen in het echt open (zie ook 'Dwarsdenkers en 42 Dingen' hieronder). Maar wel anders dan gehoopt: wegens de strenge coronamaatregelen was het een besloten expo enkel voor mensen die betrokken waren bij het project. Het was er niet minder mooi om, integendeel. Uiteraard hadden we deze “dijk van een tentoonstelling” (dixit Nelleke Zandwijk, een van de kunstenaars) graag aan meer mensen laten zien. Gelukkig kunnen we wel een goede impressie geven. Want Cees Mobach, heeft er een boeiende documentaire van gemaakt die binnenkort verschijnt. Wordt vervolgd dus.

Het hele project is trouwens ook na te lezen op de blog van het MAS (posts #28, #31, #33 en #40. (foto: Annie van Gansewinkel)

Lijntje poëzie

In januari 2021 breide Wageningen een vervolg aan het landelijk initiatief 'Dichter aan de lijn' van voorjaar 2020. Een groep Wageningse dichters belde mensen op om hun poëzie te delen. Ik had de eer daaraan mee te doen.

De dichters lazen exclusief voor de luisteraar enkele gedichten voor aan de telefoon. Het publiek meldde zich vooraf aan voor een bepaald tijdsslot, maar zij wisten van tevoren niet weet welke dichter ze aan de lijn zouden krijgen. Een verrassende en inspirerende ervaring aan beide kanten van de lijn!

Foto: Catalijn Adelmund

Dwarsdenkers en 42 Dingen

In 2020 organiseerde ik samen met het collectief Schrijversharten de Nederlandse bijdrage aan het upcycling-project van het Museum aan de Stroom (MAS, Antwerpen). 42 kunstenaars maakten kunst op basis van een van de 42 dingen uit doos 42, uit de dingen-collectie van filosoof Jaap Kruithof (via het MAS). In maart 2020 kregen de kunstenaars op toeval een ding toegewezen, tijdens de openingsavond in de bblthk in Wageningen. In januari 2021 worden de creaties tentoongesteld in de 'Expo 42 Dingen', geheel vormgegeven in Kruithof-stijl. Er is ook een online 'Expo 42 Dingen'. (foto: Catalijn Adelmund)

Foto: Catalijn Adelmund

Dodge dichters

Tijdens de Wageningse cultuurzomer van 2020 waren er elke zaterdag poëzieoptredens in het centrum van de stad. De laadbak van een oud vrachtwagentje uit 1942, een Dodge pick-up, diende als podium. Op de laatste zaterdag van augustus las ik voor vanuit de laadbak op de markt en op het pleintje voor de bblthk. (foto: Catalijn Adelmund)

Foto: Laurens van der Zee

Poëzie bij Beelden op de Berg

In 2018 organiseerde ik samen met Schrijversharten 'Zomersneeuw: poëzie bij Beelden op de Berg'. Twaalf dichters maakten poëzie bij de beeldende kunst van Beelden op de Berg in Arboretum Belmonte. Met een unieke combinatie van woord, beeld en landschap als resultaat. De gedichten werden gepubliceerd in een bundeltje, geëxposeerd in de ontvangstruimte, en voorgelezen tijdens drie poëziewandelingen langs de kunstwerken. Voor mij was dit dubbel bijzonder: ik kwam voor het eerst naar buiten met eigen gedichten. (foto: Laurens van der Zee)

Foto: Annet Timmerman

Zomeravond aan de Rijn

Van 2013 tot en met 2016 organiseerde ik elk jaar in juli een ‘Zomeravond aan de Rijn’. Een troubadoursavond met verhalen over het leven (door Eva Luna), live muziek, en een picknick met kilo’s fruitsalade, aan de oever van de Rijn. Een ideaal begin van de zomer, met diepgang en luchtigheid. (foto: Annet Timmerman)

Poëziemiddagen

Van 2012 tot en met 2016 organiseerde ik telkens in december een poëziemiddag in de bblthk, samen met Laurens van der Zee en de bblthk. Dichters lazen voor uit eigen en andermans werk, afgewisseld met live muziek. Het waren bijzondere en serene middagen over leven en dood, over gemis, verlangen en verbinding. (foto: Theo van der Sluis)