Voor een actieve rouwbeleving
Rouw heeft met liefde te maken. Liefde en rouw zijn twee kanten van dezelfde medaille.

De Plek stelt deze liefde centraal. De Plek draait de medaille om zodat de liefde bovenaan ligt en de rouw als bedding daaronder. Of andersom. Om en om.

De Plek biedt kapstokken om actief je rouw te beleven, en dus actief je liefde te beleven. Je liefde voor die overleden persoon, maar ook je liefde voor het leven.


Agenda

15 mei 2020
De waarde der dingen (werktitel)
Verschillende kunstenaars zijn aan de slag gegaan met een deel van de collectie van wijlen Jaap Kruithof (zie het Upcycling-project van het MAS). Op 15 mei worden deze bijzondere creaties gepresenteerd in de bblthk van Wageningen. Hartelijk welkom! LET OP: gezien de corona-maatregelen kan deze avond niet doorgaan. We brainstormen momenteel over alternatieven.

VOORBIJ DE ZORG, EN DAN ...
Een reeks bijeenkomsten voor mensen die gezorgd hebben voor een zieke. 
Als de zorg wegvalt, om welke reden dan ook, krijg je te maken met verschillende vormen van verlies tegelijk: verlies van structuur, van mensen over de vloer, vaak ook verlies van je dierbare. Je staat voor de uitdaging om weer een zinvolle invulling aan je leven te geven. Tijdens deze bijeenkomsten willen Steunpunt Mantelzorg Wageningen en De Plek je daarin bijstaan. Interesse? Laat het ons weten! Bij voldoende interesse starten we een nieuwe groep.  
Neem contact op met Petra Sips, 
:

       
Nieuws

31 maart 2020
Coronacrisis. Het is een rare tijd die verwarrende emoties kan oproepen. Misschien komen er onbestemde gevoelens van angst en verdriet naar boven. Je voelt je onrustig of neerslachtig, zonder er precies de vinger op te kunnen leggen. We zijn onze houvast kwijt. Misschien wordt oud zeer weer aangeraakt. Daarom: wees geduldig met jezelf. Leg die onbestemde onrust in de watten, zodat die kan uitrusten. 

24 maart 2020
Twee mooie verslagjes over de avond 'Dwarsdenkers en 42 dingen': eentje op de upcycling-blog van het MAS, en eentje op de blog van schrijfster en mede-organisator Annie van Gansewinkel.

6 maart 2020
Wauw, er doen 42 kunstenaars mee aan ons project dat maandag 9 maart gelanceerd wordt! Dus alle dingen uit de doos van Kruithof krijgen een nieuwe toekomst ... Ik ben nu al trots! En het MAS heeft een mooi bericht over ons project op hun blog.

24 februari 2020
Op 9 maart ontketenen we deze doos met 42 dingen! Het zijn dingen met verhalen. Kunstenaars zullen hen een tweede leven geven. Of een derde, of een vierde ... Ook nieuwsgierig naar de dingen? Kom kijken op 9 maart om 20.00u in de bblthk naar 'Dwarsdenkers en 42 dingen'.

19 februari 2020
Al dat nadenken (zie eergisteren) heeft te maken met een nieuw kunstproject dat ik al een tijd aan het voorbereiden ben. Ik nam namelijk het initiatief om in Wageningen mee te doen aan het upcycling-project van het Museum aan de Stroom (Antwerpen). Het collectief Schrijversharten sprong enthousiast mee op de kar. En nu zoeken we nog kunstenaars die aan willen sluiten! We onderzoeken de waarde der dingen. En we geven - op kunstzinnig wijze - de dingen een volgend leven (hoeveel levens hebben ze eigenlijk al gehad?). Bij deze een warme oproep om mee te doen!

17 februari 2020
Ik ben al een tijdje aan het nadenken over de verhalen der dingen. Over lang geleden en verre toekomst. Over chaos en orde. Over verder of opnieuw. Over nut en schoonheid. Over ik en wij. Over bewaren en loslaten. Wordt vervolgd.

9 januari 2020
Voor iedereen de beste wensen voor 2020! Ik wens je veel geluk met alles wat je zal winnen en alles wat je zal verliezen ...

25 november 2019
De sterfdag van je dierbare blijft bijzonder en beladen, en dus vaak een dag om te gedenken. Vandaag was zo'n dag voor een goede vriendin van me. En vandaag weer een prachtig gedicht ontdekt:

Bosvogeltje

Ik zocht je in wat in mij nog leeft,
in alles wat droom was
en is gebroken
op de trap van het lichaam,
in de diepe zucht, in de vreugde.
Ik zocht je in woorden die nog wachten,
in de winter die langer is dan de tijd,
in de as van de liefde,
in de kou van de eenzaamheid,
in mijn hand, in mijn broekzak, in mijn huid.
Ik zocht je
en ik heb je niet gevonden.

De armen van mijn dagen
wachten om je minuut te omhelzen,
de deur
wil je binnenkomst zijn
maar
voor de tijd, de ruimte en de liefde
ben ik niet genoeg
om jou te vinden.

(Rodaan Al Galidi)Lees ook eerdere nieuwsberichten in het Nieuws-Archief.
Nieuwsgierig?

Neem gerust even contact op:

Petra Sips
tel: 06/50627540
e-mail: petra.sips[at]de-plek.net
De Plek op Facebook

Reacties uit het gastenboek


"Bedankt voor de organisatie van deze schitterende bijeenkomst. Laagdrempelig, en een open en warme sfeer. Dit is toekomst, zo zou het altijd moeten zijn. Ik ben ontroerd en ga met een heel warm gevoel naar huis."

"ik kijk met veel voldoening terug op de middag. Wat een betrokken publiek en een fijne sfeer, ook door jouw warme en rustige presentatie. Een goede afwisseling in woord en muziek."

"fijn dat er mensen zijn die samen met ons stil willen staan bij het/ons gemis"

"Dit was voor mij een hele nieuwe ervaring om op deze manier met andere mensen wat te delen. Het is me heel goed bevallen. Ik vind het heel dapper van je dat je dit georganiseerd hebt."

"Ik heb veel lichamelijke klachten sinds het overlijden van mijn man en ik wilde onderzoeken of die met rouw te maken hebben. Ik heb antwoord op mijn vraag en daar ben ik blij mee."

"Mijn idee over rouw is bijgesteld."

"Open en vertrouwelijke sfeer zodat ik durfde delen"

"Wat een diversiteit en bezieling over leven en dood."

"Ik was diep geraakt en ontroerd door alle bijdragen, het geheel, de sfeer en de warmte."

"Het is zo mooi, iedereen komt hier naartoe omdat ze iemand verloren hebben. Niemand spreekt er direct over, maar er is een gevoel van onderlinge verbondenheid en mededogen. De sfeer is mooi en intiem."