Voor een actieve rouwbeleving
Rouw heeft met liefde te maken. Liefde en rouw zijn twee kanten van dezelfde medaille.

De Plek stelt deze liefde centraal. De Plek draait de medaille om zodat de liefde bovenaan ligt en de rouw als bedding daaronder. Of andersom. Om en om.

De Plek biedt kapstokken om actief je rouw te beleven, en dus actief je liefde te beleven. Je liefde voor die overleden persoon, maar ook je liefde voor het leven.


Agenda

Vrijdag 30 oktober 2020
GEANNULEERD
LICHTJESAVOND
We herdenken onze dierbare overledenen. We zijn elkaar - op veilige afstand - nabij. Met lichtjes langs het pad, en met mooie teksten en live muziek van de Bedside Singers. Op begraafplaats De Leeuwerenk in Wageningen (Oude Diedenweg 64). Door alle corona-maatregelen kunnen maar 40 mensen meedoen per ceremonie. Aanmelden is dus noodzakelijk, en kan via lichtjesavondwageningen@gmail.com of tel. 06-50627540. Vermeld het tijdstip van je keuze.
Van harte welkom!
Georganiseerd door De Plek i.s.m. Zingesprek.

Vanaf 15 mei 2020, 20.00u
Expo 42 dingen. Online.
Verschillende kunstenaars zijn aan de slag gegaan met een deel van de collectie van wijlen Jaap Kruithof (zie het Upcycling-project van het MAS). Deze bijzondere creaties worden gepresenteerd in een online expositie. Neem zeker eens een kijkje!

VOORBIJ DE ZORG, EN DAN ...
Een reeks bijeenkomsten voor mensen die gezorgd hebben voor een zieke. 
Als de zorg wegvalt, om welke reden dan ook, krijg je te maken met verschillende vormen van verlies tegelijk: verlies van structuur, van mensen over de vloer, vaak ook verlies van je dierbare. Je staat voor de uitdaging om weer een zinvolle invulling aan je leven te geven. Tijdens deze bijeenkomsten willen Steunpunt Mantelzorg Wageningen en De Plek je daarin bijstaan. Interesse? Laat het ons weten! Bij voldoende interesse starten we een nieuwe groep.  
Neem contact op met Petra Sips, 
:

  
Nieuws

15 oktober 2020
Helaas helaas, de Lichtjesavond kan niet doorgaan. Door de nieuwe corona-maatregelen die dinsdagavond aangekondigd werden, is de Lichtjesavond onmogelijk geworden. Zo jammer. Hopelijk volgend jaar wel! En vrijdag 30 oktober steken wij thuis een lichtje aan ... jij ook? Dan doen we een soort thuis-Lichtjesavond, verbonden op afstand ...

9 oktober 2020
We gaan het doen: een coronaproof Lichtjesavond op 30 oktober! Juist in deze tijd van corona is het belangrijk zorg te dragen voor gemis. Je voelt je sneller eenzaam. Samen op stap, iets vieren, samen afscheid nemen, elkaar even aanraken …, het kan nu even niet. Deze Lichtjesavond is er voor iedereen die iemand mist, op welke manier dan ook. Bovendien is er speciaal aandacht voor de mensen die overleden zijn door Covid-19, en voor hun nabestaanden die geen afscheid hebben kunnen nemen zoals ze dat zouden willen.Gewoon samenzijn is troostrijk en geeft een diepe verbondenheid.

3 september 2020
Wat een rare tijd is het toch met al die corona-toestanden, nog steeds... Afstand houden, geen knuffels of zelfs maar een schouderklopje ... moeilijk hoor. Juist in deze tijd is het zo belangrijk om even stil te staan bij ons gemis. Daarom willen we graag opnieuw een Lichtjesavond organiseren eind oktober. Duimen dat het lukt, en dat we binnenkort even een cirkel van verbondenheid kunnen creëren (op veilige afstand van elkaar natuurlijk).

16 mei 2020
Gisteren is de online 'Expo 42 dingen' gelanceerd. Het is heel mooi geworden: verrassend en verfrissend. Bijzonder om te zien wat de kunstenaars gemaakt hebben van dingen die ooit afgedankt waren en van de vergetelheid gered door de filosoof-verzamelaarJaap Kruithof. Neem zeker eens een kijkje! 

12 mei 2020
Deze week ben ik druk bezig met de voorbereidingen van de online 'Expo 42 dingen' (zie hiernaast). Ik geniet van de verrassende creaties die mij toegestuurd worden!

06 mei 2020
De corona-herdenkplek komt er niet. Omwille van ... coronamaatregelen. En digitaal zijn er al veel plekken op internet waar mensen kunnen herdenken. Op de Facebook-pagina van De Plek deel ik enkele goeie initiatieven die ik tegenkom.

20 april 2020
Enkele inwoners van Wageningen konden niet naar de begrafenis van hun overleden vriend, vanwege corona. Ze vroegen mij om een corona-herdenkingsplek: een plekje (fysiek of online) waar ze bloemen kunnen neerleggen of een kaarsje kunnen branden. We hebben met een groepje al gebrainstormd en hebben ideeën voor een Facebook-pagina. Maar eerst wil ik graag peilen hoeveel mensen hier behoefte aan hebben. En hoe die online gedenkplek er dan uit zou moeten zien.

31 maart 2020
Coronacrisis. Het is een rare tijd die verwarrende emoties kan oproepen. Misschien komen er onbestemde gevoelens van angst en verdriet naar boven. Je voelt je onrustig of neerslachtig, zonder er precies de vinger op te kunnen leggen. We zijn onze houvast kwijt. Misschien wordt oud zeer weer aangeraakt. Daarom: wees geduldig met jezelf. Leg die onbestemde onrust in de watten, zodat die kan uitrusten. 

24 maart 2020
Twee mooie verslagjes over de avond 'Dwarsdenkers en 42 dingen': eentje op de upcycling-blog van het MAS, en eentje op de blog van schrijfster en mede-organisator Annie van Gansewinkel.

6 maart 2020
Wauw, er doen 42 kunstenaars mee aan ons project dat maandag 9 maart gelanceerd wordt! Dus alle dingen uit de doos van Kruithof krijgen een nieuwe toekomst ... Ik ben nu al trots! En het MAS heeft een mooi bericht over ons project op hun blog.

24 februari 2020
Op 9 maart ontketenen we deze doos met 42 dingen! Het zijn dingen met verhalen. Kunstenaars zullen hen een tweede leven geven. Of een derde, of een vierde ... Ook nieuwsgierig naar de dingen? Kom kijken op 9 maart om 20.00u in de bblthk naar 'Dwarsdenkers en 42 dingen'.

19 februari 2020
Al dat nadenken (zie eergisteren) heeft te maken met een nieuw kunstproject dat ik al een tijd aan het voorbereiden ben. Ik nam namelijk het initiatief om in Wageningen mee te doen aan het upcycling-project van het Museum aan de Stroom (Antwerpen). Het collectief Schrijversharten sprong enthousiast mee op de kar. En nu zoeken we nog kunstenaars die aan willen sluiten! We onderzoeken de waarde der dingen. En we geven - op kunstzinnig wijze - de dingen een volgend leven (hoeveel levens hebben ze eigenlijk al gehad?). Bij deze een warme oproep om mee te doen!

17 februari 2020
Ik ben al een tijdje aan het nadenken over de verhalen der dingen. Over lang geleden en verre toekomst. Over chaos en orde. Over verder of opnieuw. Over nut en schoonheid. Over ik en wij. Over bewaren en loslaten. Wordt vervolgd.

9 januari 2020
Voor iedereen de beste wensen voor 2020! Ik wens je veel geluk met alles wat je zal winnen en alles wat je zal verliezen ...

25 november 2019
De sterfdag van je dierbare blijft bijzonder en beladen, en dus vaak een dag om te gedenken. Vandaag was zo'n dag voor een goede vriendin van me. En vandaag weer een prachtig gedicht ontdekt: 'Bosvogeltje' van Rodaan Al Galidi.Lees ook eerdere nieuwsberichten in het Nieuws-Archief.
Nieuwsgierig?

Neem gerust even contact op:

Petra Sips
tel: 06/50627540
e-mail: petra.sips[at]de-plek.net
De Plek op Facebook

Reacties uit het gastenboek


"Bedankt voor de organisatie van deze schitterende bijeenkomst. Laagdrempelig, en een open en warme sfeer. Dit is toekomst, zo zou het altijd moeten zijn. Ik ben ontroerd en ga met een heel warm gevoel naar huis."

"ik kijk met veel voldoening terug op de middag. Wat een betrokken publiek en een fijne sfeer, ook door jouw warme en rustige presentatie. Een goede afwisseling in woord en muziek."

"fijn dat er mensen zijn die samen met ons stil willen staan bij het/ons gemis"

"Dit was voor mij een hele nieuwe ervaring om op deze manier met andere mensen wat te delen. Het is me heel goed bevallen. Ik vind het heel dapper van je dat je dit georganiseerd hebt."

"Ik heb veel lichamelijke klachten sinds het overlijden van mijn man en ik wilde onderzoeken of die met rouw te maken hebben. Ik heb antwoord op mijn vraag en daar ben ik blij mee."

"Mijn idee over rouw is bijgesteld."

"Open en vertrouwelijke sfeer zodat ik durfde delen"

"Wat een diversiteit en bezieling over leven en dood."

"Ik was diep geraakt en ontroerd door alle bijdragen, het geheel, de sfeer en de warmte."

"Het is zo mooi, iedereen komt hier naartoe omdat ze iemand verloren hebben. Niemand spreekt er direct over, maar er is een gevoel van onderlinge verbondenheid en mededogen. De sfeer is mooi en intiem."