Voor een actieve rouwbeleving
Rouw heeft met liefde te maken. Liefde en rouw zijn twee kanten van dezelfde medaille.

De Plek stelt deze liefde centraal. De Plek wil de medaille omdraaien zodat de liefde bovenaan ligt en de rouw als bedding daaronder. Of andersom. Om en om.

De Plek biedt kapstokken om actief je rouw te beleven, en dus actief je liefde te beleven. Je liefde voor die overleden persoon, maar ook je liefde voor het leven.Agenda


24 september 2017
Wodanswandeling in Wolfheze

Zondag 29 oktober 2017
Lichtjesavond in Wageningen

Meer informatie volgt nog

     


   Nieuws
5 september 2017
Zo, na de zomervakantie weer flink aan het werk! Ik ben trots dat ik jullie kan uitnodigen voor een wandeling in Wolfheze op 24 september! We wandelen door een schitterend natuurgebied. Onderweg geef ik uitleg over de rijke cultuurhistorie van de streek. En we mijmeren over de sporen van de tijd die te lezen staan in het landschap en in ons eigen leven. Wees welkom voor deze inspirerende tocht!

27 juni 2017
Na even twijfelen toch last-minute besloten een Zomeravond aan de Rijn te organiseren. Gewoon omdat het altijd zo'n fijne avonden zijn! Welkom!

15 juni 2017
Na de lezing "moeder worden zonder moeder" van 18 mei, bleek er bij het publiek behoefte om hier verder over te praten in kleine kring. Dus overweeg ik om een groepje op te starten in Wageningen. Om gewoon af en toe eens ervaringen uit te wisselen. Heb jij ook interesse? Laat het me zeker weten en ik hou je op de hoogte van de plannen!

22 mei 2017
Wat was dat fijn gisteren! Er werd hard gewerkt in een ontspannen sfeer. En er werd gemoedelijk gepraat over de dingen die er toe doen in het leven. De resultaten waren dan ook prachtig! Nieuwsgierig? Kijk dan even naar het fotoalbum op Facebook

19 mei 2017
Ik ben heel blij met de lezing van gisteren! De sfeer was goed, het publiek aandachtig, de vragen boeiend. We hebben er samen een warme en liefdevolle avond van gemaakt. En nu is het alweer uitkijken naar zondag: samen met kinderen knutselen en schrijven!

12 mei 2017
Wow, dit is spannend. Ik sta in 't groot in de Gelderlander, met een heel persoonlijk verhaal.

9 mei 2017
In de krant (Stad Wageningen):

20 april 2017
Spannend hoor, vandaag heb ik ook op Facebook bekendgemaakt dat ik een lezing ga geven.
Klik hier voor meer informatie over de lezing Moeder worden zonder moeder.

10 april 2017
Al een hele tijd ben ik bezig met de voorbereidingen van de lezing 'moeder worden zonder moeder' die ik ga geven op 18 mei. Ik vind het reuzespannend! Want dit verhaal ligt me natuurlijk nauw aan het hart. En zo vaak heb ik het nou ook nog niet verteld ...

20 maart 2017
De Plek heeft een drukke tijd voor de boeg. In mei zijn er twee bijzondere activiteiten vlak na elkaar: eentje voor volwassenen en eentje voor kinderen. Hou de agenda in de gaten, meer info volgt nog!

31 januari 2017

Op zondag 5 februari van 14.00u tot 16.00u organiseren De Plek en Atelier aan de Dijk een workshop om een persoonlijk herinneringsdoosje te maken.

Petra Sips (De Plek): “Iedereen heeft ze wel: spulletjes waar je geen afstand van kan doen, omdat ze je doen denken aan die ene persoon of gebeurtenis. Die bijzondere dingetjes die een hele wereld kunnen oproepen. Die herinneringen verdienen een speciaal plekje, en dat plekje kan je zelf creëren. Daarom organiseren we deze workshop.”

Mechteld Lureman (Atelier aan de Dijk) vult aan: “We brengen heel wat materialen mee die gebruikt kunnen worden om een gewoon houten doosje om te toveren tot een uniek koffertje. Uiteraard kunnen de deelnemers ook zelf betekenisvolle dingen meebrengen om hun herinneringsdoosje te versieren. Denk bijvoorbeeld aan een zakdoekje van je moeder, een kettinkje van je dochter, het armbandje van het festival waar je je geliefde leerde kennen, een zelfgeschreven gedicht, enz. Dat maakt het nog persoonlijker.”

Iedereen is welkom! Aanmelden kan tot en met vrijdag 3 februari bij petra.sips@de-plek.net of via tel. 06-50627540. Kosten: 17,5 euro (inclusief materiaal en koffie & thee).

19 januari 2017
Voor iedereen een prachtig 2017 gewenst, een jaar vol vrede en vreugde! De eerste activiteit van De Plek in het nieuwe jaar is een creatieve workshop, iedereen is welkom!

19 december 2016
Ik geniet nog na van de prachtige literaire middag gisteren! De sfeer was verbindend, verstillend, vol aandacht, inspirerend. Zoals beloofd is hier de toegift voor thuis, van Rutger Kopland:

Moeder en Zoon

Er is ergens een vijver, schrijft Ovidius,
die ooit een moeder is geweest
'zij smolt weg in tranen', rouwend
om haar dood gewaande zoon

maar hij leefde nog - hij had de dood gezocht
door van een rots te springen, maar hij viel niet,
in de woorden van Ovidius:'zwevend werd hij
in de lucht een zwaan met witte veren'.

Die dingen gebeurden toen - soms was
de werkelijkheid zo ondraaglijk
dat er gebeurde wat niet kon.

Dit is alles wat wij weten: moeder en zoon
herenigd - je ziet in gedachten hoe een witte zwaan
wordt gewiegd door een vijver en je vraagt:
zou die vogel de rouw kennen van het water
en zou het water weten wie het wiegt.


17 december 2016
Morgen is het zover, dan doen we voor de vijfde keer een literaire middag in de bblthk. Ik kijk er al naar uit! En toch vind ik het ook weer spannend. Vandaag stond er een mooi artikel in De Gelderlander: een interview met Martinus de Kam en mij over "Niemand is een eiland", de literaire middag van morgen.

29 november 2016
"Ik weet het niet. Ik denk dat het zo zit: de mensen doen nu eenmaal zo omdat ze nu eenmaal zo zijn. En omdat het nu eenmaal zo is. En omdat het nu eenmaal niet anders kan. Snap je?
    Toen we opa gingen begraven en we achter zijn kist door het dorp liepen, ging het leven gewoon door. Een vrouw was ramen aan het lappen. Ze keek om met de zeem in haar hand. Toen we voorbij waren, ging ze door met ramen lappen. Twee jongens op skelters staken de straat over, vlak voor de kist. Vrouwen kwamen met volle boodschappentassen de winkel uit.
    Ik had gedacht dat de wereld stil zo staan, maar het leven ging door, want zo is het nu eenmaal. Het kan niet stoppen, behalve als het dood is. Opa was de enige die was gestopt, wij gingen door."
   (Uit: "Ik ben Polleke hoor" van Guus Kuijer)


Lees ook eerdere nieuwsberichten in het Nieuws-Archief.