Moeder worden zonder moeder

Op aanvraag, voor uw studie- of themadag: Lezing over de impact van het verlies van de moeder op eigen kinderwens en moederschap.

Tijdens deze lezing vertel ik openhartig over mijn eigen ervaringen, aangevuld met kennis uit de literatuur. Ik vertel een authentiek verhaal waarin mensen zich kunnen herkennen. Het wordt een hoopvol verhaal, met een lach en een traan. Zodat je weer naar huis gaat met een warm gevoel van troost en inspiratie. Voor alle moederloze vrouwen die kinderen hebben of willen of daarover twijfelen, en voor iedereen die zich betrokken voelt bij deze vrouwen, professioneel of privé.

Het krijgen van een kind is een mijlpaal in het leven van een vrouw. Vrouwen die vroeg hun moeder zijn verloren, voelen bij dit scharniermoment het gemis van hun eigen moeder. Vaak krijgt dit gemis een andere dimensie dan voorheen. In de gevoelige en kwetsbare periode van zwangerschap en bevalling, is er diep vanbinnen dat gevoel van eenzaamheid en verlangen naar je moeder, naar zorg, naar verbinding. De kersverse moeder creëert een nieuwe moeder-kind band, alleen staat zij nu aan de andere kant. Dat is krachtig en tegelijk kwetsbaar. Veel vrouwen die vroeg hun moeder verloren hebben, twijfelen over hun kinderwens. Kunnen ze wel een goede moeder zijn? En hoe moeten ze hun kinderen behoeden voor wat ze zelf hebben meegemaakt? Ze zijn heel bewust bezig met kinderwens en moederschap. Voor deze vrouwen – en voor iedereen rond hen – is het belangrijk zich bewust te zijn van deze gevoeligheden en er zorgzaam mee om te gaan. Dan zal de moeder zich gesteund weten en met meer vertrouwen het moederschap tegemoet gaan.

Nieuwsgierig? Mail petra.sips[at]de-plek.net of bel 06-50627540.