De Plek voor kunst

Remains of the day

Jacqueline van Bergeijk is een steengoede kunstenares die vooral met textiel werkt. Bovendien is ze een tof mens! Ik werk dan ook graag met haar samen. Van 7 januari tot 18 februari 2024 stelde Jacqueline haar werk tentoon in kunstgalerij High Five Art in Baarle Nassau. Dat was weer zeer de moeite waard! Ik ben dan ook trots dat bij vier van haar werken, gedichten van mij tentoongesteld werden. Beeld en tekst zijn in interactie met elkaar ontstaan. Fantastisch om te doen samen, en met een verrassend mooi resultaat.

Lijntje poëzie

Lijntje Poëzie is ondertussen een vaste waarde in Wageningen. In de donkere maand van januari, tijdens de week van de poëzie, nemen een tiental dichters de telefoon ter hand om mensen te verblijden met enkele live voorgelezen gedichten. In januari 2024 hadden we alweer de vierde editie. En wat was het weer fijn! Ik genoot van de intieme mini-optredens en de verrassende en inspirerende gesprekken. Op 31 januari werd Lijntje Poëzie feestelijk afgesloten met de Nacht van de Poëzie (tweede editie alweer)  in Wageningen. Een warm bad van prachtige en diverse poëzie in het Nederlands, Engels, Truks en Arabisch. 

Dichters op de Berg - nieuw collectief

Voila, vandaag (8 december 2023) hebben wij - Annie van Gansewinkel, Laurens van der Zee, Martijn Adelmund en Petra Sips - de handen in elkaar geslagen. Als 'Dichters op de Berg' zullen wij voortaan elke bergtop bewoorden! Te beginnen met de Wageningse: in de zomer van 2024 verzamelen wij een groep dichters uit het dal om samen op te klimmen naar Belmonte, voor verrassende poëzie bij Beelden op de Berg. Wordt vervolgd ...

Handen Vertellen

Handen Vertellen, het kunstwerk voor de stad, door de stad, is gemaakt door 73 Wageningers in het najaar van 2022. Tijdens zes workshops verbeeldden zij hun corona-ervaringen. Fransje Smit, Remco de Kluizenaar en ik begeleidden hen daarbij, en integreerden al hun bijdragen tot één groot geheel. Het is een unieke en ontroerende totaalbelevenis geworden van beeld, geluid en poëzie.  


Gedurende 2023 maakte het kunstwerk Handen Vertellen een reis door de stad. De feestelijke onthulling was in de bblthk, daarna reisde Handen Vertellen naar het Odensehuis. In de zomer was het kunstwerk te bewonderen in het prachtige decor van de Johannes de Doperkerk, en in het najaar hing het in het gebouw van Pantarijn Praktijkonderwijs in Wageningen. In januari 2024 heeft Handen Vertellen zijn definitieve bestemming bereikt: het hangt permanent in het Odensehuis in Wageningen. 


Een mooi avontuur dus, dit project! Op de Handen Vertellen pagina lees je er alles over.

Open monumentendag: de Leeuwerenk

Op zondag 10 september 2023 verzorgde ik voor Open Monumentendag een rondleiding op De Leeuwerenk, sinds 1902 de algemene begraafplaats van Wageningen. De Leeuwerenk is ontworpen door de bekende tuinarchitect Leonard Springer, in de typische Engelse landschapsstijl. Het is een prachtig stukje Wageningen waar natuur, cultuur en historie samenvloeien. Er valt zoveel over te vertellen! De mensen luisterden dan ook ademloos. Heerlijk als ze zo aan je lippen hangen!

Kunst in de Kerk

In de zomer van 2023 was alweer de derde editie van Kunst in de Kerk in Wageningen! Dat betekent dat er elke week van een augustus een andere tentoonstelling was in de Grote Kerk op het marktplein, te zien op de marktdagen woensdag en zaterdag. Elke keer weer nieuwe kunst, van een andere groep kunstenaars. Ik moet zeggen, het is een unieke beleving om de kunst te zien in het prachtige decor van de kerk. Bezoekers komen gewoon met hun bussels prei en selder onder de arm - fantastisch! Ja, ook dit jaar deed ik weer mee. Er waren gedichten van mij te zien. En deze keer ook het resultaat van mijn samenwerking met beeldend kunstenaar Jacqueline van Bergeijk. 

In 2022 deed ik mee met een onderzoek naar het effect van verschillende stemmen op mijn poëzie. De bezoekers reageerden enthousiast. Ze lazen mijn gedichten voor, luisterden naar verschillende stemmen en we raakten verwikkeld in boeiende gesprekken over poëzie. Wat een rijkdom!

Dodgedichters

Het is inmiddels een ware traditie: de Dodgedichters tijdens de Wageningse Cultuurzomer! In 2020 waren wij de eersten die door de coronamaatregelen heen braken en het publiek weer lieten genieten van mooie poëzie. In de zomer van 2023 was alweer de vierde editie. Hoe werkt het? Laurens van der Zee neemt elke zaterdag van augustus andere dichters mee doorheen de stad. Op verschillende plekken parkeert hij zijn oldtimer Dodge, de laadbak dient als podium. En dan kan het toevallig langslopend publiek genieten van onze gedichten - heerlijk!

Kunst aan het Klompenpad

Genieten van natuur én kunst? Op 20 en 21 mei 2023 kon het weer met Kunst aan het Klompenpad! Twee jaar geleden ontstond dit initiatief om kunst tijdens de coronatijd toegankelijk te maken. Het werd zo'n succes dat we het gewoon jaarlijks herhalen! Het was prachtig weer. Wel veel wind. Dat vonden mijn dwarrelgedichten heerlijk!

Bier en Boeken

Wanneer ik vertel dat ik in Westmalle ben opgegroeid, krijg ik als antwoord meestal een glimlach van herkenning 'oh ja, van het bier'! Logisch dus dat ik meedeed met de literaire avond Bier en Boeken (januari 2023, de bblthk in Wageningen). Delicieuze woorden van Wageningse schrijvers werden gemixt met de verrassende smaken van Wageningse bieren (Stadsbrouwerij Wageningen)

Zwerfteksten

Kijk goed om je heen! Je zou zomaar een zwerftekst kunnen tegenkomen! Met liefde geschreven, met aandacht handgedrukt op een ouderwetse drukpers, zorgvuldig neergelegd ergens in de buurt van Wageningen. Voor de nietsvermoedende vinder. Om een glimlach te toveren en dan weer verder te zwerven.  

Culturele Ronde Wageningen

In het weekend van 9 en 10 april 2022 deed ik mee met de Culturele Ronde. Samen met een tiental andere dichters las ik voor bij het theekoepeltje, een unieke en feeërieke plek in Wageningen. Het was een bijzondere belevenis, zowel voor het publiek als de dichters. Lekker informeel, lekker ruimte voor experimenten, lekkere thee en lekkere letters.

Cascade - the sound of poetry

Cascade, dat zijn verschillende kunstvormen die elkaar meeslepen in een wervelende waterval - poëzie, muziek, dans, geluidslandschappen, ... De live show op 3 april 2022 in de bblthk van Wageningen, onder leiding van Hermanus Artisticus, was een daverend succes. Dat smaakt naar meer!

BIM BAM BOM

BIM BAM BOM! Klokkengelui, vanaf 26 januari 2022 mochten de cultuurdeuren weer open na de lockdown! Dus gelijk die eerste avond werd een pop-up-poëzie-podium georganiseerd in de bblthk van Wageningen. Lekker informeel, lekker last minute een poëtisch avondje uit. Met een zestal dichters (ja, ik deed ook mee) en enkele mensen uit het publiek die écht last minute besloten het podium te betreden. Inspirerend.

Ontmoeting in kunst

In november-december 2021 exposeerde ik samen met Coenraad de Jong en Alma de Vries bij De Ontmoeting in Bennekom. Coenraad stelde foto's tentoon, Alma beeldhouwwerken en ik gedichten. Tijdens de opening werden mijn gedichten voordragen, in dialoog met de muziek van Coenraad. 

Het Ding in de Kunst

Op 17 november 2021 deed ik mee aan een avondvullend programma over Het Ding in de Kunst, in de bblthk van Wageningen. Bij deze nodig ik je uit de online Expo 42 Dingen te bezoeken, en de documentaire over 42 Dingen te bekijken, echt de moeite waard!

Tijdens deze avond blikten we terug op het Kruithof-project 42 Dingen, met de documentaire van Cees Mobach en enkele mooie gedichten. Daarna hield Gerrit van Middelkoop, beeldend kunstenaar, ‘dingenspecialist’ en oprichter van de Dingenpartij, ons een spiegel voor over onze neiging alles te bewaren. Ook het in Wageningen gevestigde Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken liet van zich horen. 

Georganiseerd door het Platform Beroepskunstenaars Wageningen in samenwerking met de bblthk.

Buurtsafari Noordwest

Op zaterdag 16 oktober 2021 organiseerde kunstenaarscollectief Waterlanders de Buurtsafari in de wijk Noordwest in Wageningen. Omdat ik daar woon, werd ik gebombardeerd tot 'buurtdichter'. De safari begon met een gedicht van mijn hand: bij de verzamelpunten voor de deelnemers, hing een gedicht dat ik speciaal voor het Hooilandplein maakte, mooi vormgegeven door Eric Langendoen.

Expositie Lichtlijnen

In de zomer van 2021 was er Kunst in de Kerk! Negen weken lang, elke week een andere tentoonstelling in de prachtige Grote Kerk op de Markt in Wageningen. In de tweede week exposeerde ik samen met July Leesberg en Dianne Ploemen. 

Lichtlijnen was een verrassende expo, geïnspireerd op de lichtinval in de Grote Kerk. Mijn gedichten, de schilderijen van Dianne en July, en het decor van de kerk, vormden een prachtig geheel. Op zaterdag maakten de liederen van sopraan Iris de Koomen het plaatje compleet. Tijdens de tentoonstelling hebben wij bovendien, onder het waakzame oog van de bezoekers, samen een nieuw kunstwerk gemaakt! We toverden een vintage Gispenlamp uit de jaren ’50 om tot een unieke kunst-lamp. Een beetje een vervolg op het '42 dingen avontuur' van een tijdje geleden dus :-) En weet je wat? Iedereen kon kans maken op deze bijzondere kunstlamp door te doneren ten voordele van de verdere restauratie van de Grote Kerk. Dat leverde maar liefst 1000 euro op! Een jongeman afkomstig uit Wageningen won de lamp en gaf hem een mooi plekje in zijn huidige woonruimte in Amsterdam.   

‘Kunst in de Kerk' werd georganiseerd door het Platform Beroepskunstenaars Wageningen in het kader van de Wageningse Cultuur Zomer.

Expo 42 Dingen

In februari 2021 kon dan eindelijk Expo 42 Dingen in het echt open (zie ook 'Dwarsdenkers en 42 Dingen' hieronder). Maar wel anders dan gehoopt: wegens de strenge coronamaatregelen was het een besloten expo enkel voor mensen die betrokken waren bij het project. Het was er niet minder mooi om, integendeel. Uiteraard hadden we deze “dijk van een tentoonstelling” (dixit Nelleke Zandwijk, een van de kunstenaars) graag aan meer mensen laten zien. Gelukkig kunnen we wel een goede impressie geven. Want Cees Mobach, heeft er een boeiende documentaire van gemaakt die binnenkort verschijnt. Wordt vervolgd dus. 

Het hele project is trouwens ook na te lezen op de blog van het MAS (posts #28, #31, #33 en #40. (foto: Annie van Gansewinkel)

Foto: Catalijn Adelmund

Dwarsdenkers en 42 Dingen

In 2020 organiseerde ik samen met het collectief Schrijversharten de Nederlandse bijdrage aan het upcycling-project van het Museum aan de Stroom (MAS, Antwerpen). 42 kunstenaars maakten kunst op basis van een van de 42 dingen uit doos 42, uit de dingen-collectie van filosoof Jaap Kruithof (via het MAS). In maart 2020 kregen de kunstenaars op toeval een ding toegewezen, tijdens de openingsavond in de bblthk in Wageningen. Begin 2021 werden de creaties tentoongesteld in de 'Expo 42 Dingen', geheel vormgegeven in Kruithof-stijl. Er is ook een online 'Expo 42 Dingen'. (foto: Catalijn Adelmund)

Foto: Laurens van der Zee

Poëzie bij Beelden op de Berg

In 2018 organiseerde ik samen met Schrijversharten 'Zomersneeuw: poëzie bij Beelden op de Berg'. Twaalf dichters maakten poëzie bij de beeldende kunst van Beelden op de Berg in Arboretum Belmonte. Met een unieke combinatie van woord, beeld en landschap als resultaat. De gedichten werden gepubliceerd in een bundeltje, geëxposeerd in de ontvangstruimte, en voorgelezen tijdens drie poëziewandelingen langs de kunstwerken. Voor mij was dit dubbel bijzonder: ik organiseerde weer een mooie kunstactiviteit én ik kwam voor het eerst naar buiten met eigen gedichten. Klik hier voor meer informatie over 'Zomersneeuw: poëzie bij Beelden op de Berg'.  (foto: Laurens van der Zee)

Foto: Annet Timmerman

Zomeravond aan de Rijn

Van 2013 tot en met 2016 organiseerde ik elk jaar in juli een ‘Zomeravond aan de Rijn’. Een troubadoursavond met verhalen over het leven (door Eva Luna), live muziek, en een picknick met kilo’s fruitsalade, aan de oever van de Rijn. Een ideaal begin van de zomer, met diepgang en luchtigheid. (foto: Annet Timmerman)

Poëziemiddagen

Van 2012 tot en met 2016 organiseerde ik telkens in december een poëziemiddag in de bblthk, samen met Laurens van der Zee en de bblthk. Dichters lazen voor uit eigen en andermans werk, afgewisseld met live muziek. Het waren bijzondere en serene middagen over leven en dood, over gemis, verlangen en verbinding. (foto: Theo van der Sluis)

Petra Sips is lid van het Platform voor Beroepskunstenaars Wageningen.