Nieuws-Archief

3 september 2020

Wat een rare tijd is het toch met al die corona-toestanden, nog steeds... Afstand houden, geen knuffels of zelfs maar een schouderklopje ... moeilijk hoor. Juist in deze tijd is het zo belangrijk om even stil te staan bij ons gemis. Daarom willen we graag opnieuw een Lichtjesavond organiseren eind oktober. Duimen dat het lukt, en dat we binnenkort even een cirkel van verbondenheid kunnen creëren (op veilige afstand van elkaar natuurlijk).

16 mei 2020

Gisteren is de online 'Expo 42 dingen' gelanceerd. Het is heel mooi geworden: verrassend en verfrissend. Bijzonder om te zien wat de kunstenaars gemaakt hebben van dingen die ooit afgedankt waren en van de vergetelheid gered door de filosoof-verzamelaarJaap Kruithof. Neem zeker eens een kijkje!

12 mei 2020

Deze week ben ik druk bezig met de voorbereidingen van de online 'Expo 42 dingen' (zie hiernaast). Ik geniet van de verrassende creaties die mij toegestuurd worden!

06 mei 2020

De corona-herdenkplek komt er niet. Omwille van ... coronamaatregelen. En digitaal zijn er al veel plekken op internet waar mensen kunnen herdenken. Op de Facebook-pagina van De Plek deel ik enkele goeie initiatieven die ik tegenkom.

20 april 2020

Enkele inwoners van Wageningen konden niet naar de begrafenis van hun overleden vriend, vanwege corona. Ze vroegen mij om een corona-herdenkingsplek: een plekje (fysiek of online) waar ze bloemen kunnen neerleggen of een kaarsje kunnen branden. We hebben met een groepje al gebrainstormd en hebben ideeën voor een Facebook-pagina. Maar eerst wil ik graag peilen hoeveel mensen hier behoefte aan hebben. En hoe die online gedenkplek er dan uit zou moeten zien.

31 maart 2020

Coronacrisis. Het is een rare tijd die verwarrende emoties kan oproepen. Misschien komen er onbestemde gevoelens van angst en verdriet naar boven. Je voelt je onrustig of neerslachtig, zonder er precies de vinger op te kunnen leggen. We zijn onze houvast kwijt. Misschien wordt oud zeer weer aangeraakt. Daarom: wees geduldig met jezelf. Leg die onbestemde onrust in de watten, zodat die kan uitrusten.

24 maart 2020

Twee mooie verslagjes over de avond 'Dwarsdenkers en 42 dingen': eentje op de upcycling-blog van het MAS, en eentje op de blog van schrijfster en mede-organisator Annie van Gansewinkel.

6 maart 2020

Wauw, er doen 42 kunstenaars mee aan ons project dat maandag 9 maart gelanceerd wordt! Dus alle dingen uit de doos van Kruithof krijgen een nieuwe toekomst ... Ik ben nu al trots! En het MAS heeft een mooi bericht over ons project op hun blog.

Op 9 maart ontketenen we deze doos met 42 dingen! Het zijn dingen met verhalen. Kunstenaars zullen hen een tweede leven geven. Of een derde, of een vierde ... Ook nieuwsgierig naar de dingen? Kom kijken op 9 maart om 20.00u in de bblthk naar 'Dwarsdenkers en 42 dingen'.

19 februari 2020

Al dat nadenken (zie eergisteren) heeft te maken met een nieuw kunstproject dat ik al een tijd aan het voorbereiden ben. Ik nam namelijk het initiatief om in Wageningen mee te doen aan het upcycling-project van het Museum aan de Stroom (Antwerpen). Het collectief Schrijversharten sprong enthousiast mee op de kar. En nu zoeken we nog kunstenaars die aan willen sluiten! We onderzoeken de waarde der dingen. En we geven - op kunstzinnig wijze - de dingen een volgend leven (hoeveel levens hebben ze eigenlijk al gehad?). Bij deze een warme oproep om mee te doen!

17 februari 2020

Ik ben al een tijdje aan het nadenken over de verhalen der dingen. Over lang geleden en verre toekomst. Over chaos en orde. Over verder of opnieuw. Over nut en schoonheid. Over ik en wij. Over bewaren en loslaten. Wordt vervolgd.

9 januari 2020

Voor iedereen de beste wensen voor 2020! Ik wens je veel geluk met alles wat je zal winnen en alles wat je zal verliezen ... www.youtube.com/watch?v=6RyZu0l-8i4

25 november 2019

De sterfdag van je dierbare blijft bijzonder en beladen, en dus vaak een dag om te gedenken. Vandaag was zo'n dag voor een goede vriendin van me. En vandaag weer een prachtig gedicht ontdekt: 'Bosvogeltje' van Rodaan Al Galidi.

4 oktober 2019

Ik ga weer iets nieuw proberen, spannend! Op 14 oktober hou ik een 'Rouwcafé' bij Thuis in Wageningen. Om in een ongedwongen sfeer rustig te kunnen praten en luisteren, onder andere over verlies en gemis. Anderen ontmoeten en herkenning ervaren, dat geeft zoveel troost. Even lucht erbij, dat lucht op! Het wordt dus zoiets als de inloopochtend, maar dan net even anders. Want het is in de avond :-)

24 september 2019

Kan jij tegen je verlies? Kom mee kwartetten tijdens de inloopochtend op 27 september, met verliesdeskundige Hennie Bol. Welkom!

23 september 2019

De inloopochtend van komende vrijdag wordt heel bijzonder: we gaan kwartetten! Onze speciale gast, Hennie Bol, gaat ons helpen met het rouwkwartet. Gezellig spelen en luchtig babbelen over ons verlies, ik kijk er al naar uit!

28 augustus 2019

Na een lange en warme zomervakantie vlieg ik er weer enthousiast in: overmorgen weer een inloopochtend. Ik kijk weer uit naar de interessante ontmoetingen!

28 juni 2019

Ik geniet nog na van de inloopochtend van vandaag. Dat je zo snel in een verbindend gesprek raakt met mensen die je vooraf niet kende - het is elke keer weer bijzonder! Heerlijk die uitwisseling van verhalen: de herkenning geeft zoveel rust, en tegelijk kan je zoveel inspiratie halen uit de verschillen...

18 juni 2019

Volgende week vrijdag, 28 juni, is er weer een inloopochtend verlies en gemis. En we gaan iets speciaals doen deze keer! We halen herinneringen op aan de mensen die we missen, met de sterrenkaartjes. Je bent welkom!

27 mei 2019

Je kan nog aanmelden voor de gespreksgroep "Voorbij de Zorg"! Was je vroeger mantelzorger en is die zorg weggevallen? Wees welkom!

14 mei 2019

Volgende week vrijdag is er weer inloopochtend, welkom! Let op: deze keer is het dus niet de laatste vrijdag van de maand (want dan is het hemelvaartweekend), maar de vóórlaatste vrijdag van de maand. Hopelijk hebben we weer een mooi groepje rond de tafel voor een boeiend gesprek. De koffie en thee staan klaar (koekjes ook)!

12 mei 2019

De reeks bijeenkomsten "Voorbij de zorg, en dan ..." voor ex-mantelzorgers is verschoven, en begint nu op 4 juni. Er zijn nog enkele plekken vrij, dus aanmelden kan nog steeds. Wees welkom!

18 april 2019

Ik zit nog na te gloeien van een bijzondere bezinning gisteren! Met een groep van 15 mensen rond de tafel - en rond een berg stenen - deelden we ervaringen en ritueeltjes over afscheid nemen. Na afloop voelde iedereen zich 'rijk'. En de viooltjes naast de deur waren ook blij :-) Het mooiste compliment dat ik gisteren kreeg? "Dit was een sessie zingeving die echt zin gaf!".

2 april 2019

Zo, dat was weer een mooie inloopochtend afgelopen vrijdag. We hadden heel wat mensen rond de tafel, allemaal met een verschillend verhaal. En toch ontstond er spontaan een prachtig groepsgesprek. Iedereen ging met een warm hart weer naar huis.

14 maart 2019

Jullie horen niet zoveel van mij, maar achter de schermen ben ik druk bezig. Ik heb verschillende vragen gekregen voor activiteiten voor een besloten gezelschap - van een rondleiding op de begraafplaats tot een bezinning over afscheid. Mooi en creatief werk.

31 januari 2019

Afgelopen vrijdag was er weer inloopochtend verlies en gemis, de tiende in de rij, de eerste van 2019. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat ik er alleen zou zitten. Want het weer zat tegen: er lag een dik pak sneeuw! Wat fijn dat twee mensen toch de gladde wegen hadden getrotseerd om naar de inloopochtend te komen!

10 december 2018

Opgelet! In december is er geen inloopochtend verlies en gemis. De volgende inloop is op vrijdag 25 januari.

6 november 2018

Wauw, ik ben trots! Daarnet realiseerde ik me dat De Plek al vijftig activiteiten heeft georganiseerd! De vijftigste was afgelopen vrijdag in de bblthk, rond het boek 'Nu is nog zo zonder jou' van Marloes Harkema. Het was een intense bijeenkomst met ontroerende woorden over onvermogen, herinneringen, wanhoop, hoop, dankbaarheid, ...

19 oktober 2018

Binnenkort is het Allerzielen, van oudsher de dag dat we stilstaan bij verlies. In Wageningen is er heel wat te doen in deze periode: de inloopochtenden, de boek-avond met Marloes (zie hiernaast). En op 29 oktober komt Manu Keirse spreken in de bblthk. Dit wordt niet door De Plek georganiseerd, maar ik noem het toch. Want Manu Keirse is dé verliesexpert van Vlaanderen. Het is een wijze man en hij kan heel mooi vertellen.

Anders dan de voorbije jaren, is er dit jaar geen Lichtjesavond. Het spijt me dat ik sommigen onder jullie daarmee teleurstel. Zoals je ziet, zijn er wel een heleboel andere activiteiten in het najaar. Ik hoop van harte dat daar wat tussen zit dat jou aanspreekt!

17 oktober 2018

Ik word warm van zoveel enthousiasme! Marloes vroeg me om samen een avond te organiseren rond haar nieuwe boek. Liefst op Allerzielen! Dat wordt dus een last-minute dingetje. Gelukkig was de bblthk ook meteen te vinden voor het idee, en zijn zij onmiddellijk mee op de kar gesprongen. Mooi, die energie die er dan vrijkomt: druk geregel op een serene manier ...

25 september 2018

Afgelopen zondag was een kletsnatte dag. Ook de koudste 23 september ooit gemeten naar 't schijnt. En wij zaten knus samen in het paviljoentje van Beelden op de Berg! Het werd een gemoedelijke en verbindende poëziebijeenkomst, daar zo samen met onze winterjassen aan. Ik ben dankbaar!

4 september 2018

We hadden een mooie inloopochtend afgelopen vrijdag! Op de foto is hij nog leeg, maar deze prachtige tafel kreeg heel wat mensen rond zich. Hun unieke verhalen kwamen op een bijzondere manier samen, bij een lekker kopje koffie. Volgende keer is op vrijdag 28 september. Ook jij bent welkom!

28 augustus 2018

Vorige week werd ik gebeld door het Startpunt: er stond iemand bij de balie, voor de inloopochtend verlies en gemis. Ai, ze was een week te vroeg. Heel sneu dat ze op dat moment niet terecht kon! Ik hoop met heel mijn hart dat die persoon een goede week heeft, en dat ze de moed vindt om vrijdag (31 augustus) weer te komen, want dan is er wel inloopochtend! Ook jij bent welkom!

24 juli 2018

Wauw, wat was het weer een mooie poëziewandeling afgelopen zondag! Opnieuw hadden we meer wandelaars dan verwacht, en ze luisterden even aandachtig als de vorige keer. We konden volop genieten van zon én van schaduw. Ik werd er helemaal blij van, en ook wel trots. Hopelijk wordt de laatste wandeling, op 23 september, net zo bijzonder! Maar nu eerste even vakantie nemen. Let op: in juli is er geen inloopochtend, want dan ben ik dus met vakantie. Op 31 augustus pakken we de draad weer op met de maandelijkse inloopochtenden verlies en gemis. Welkom!

foto's: Els Otten en Marijke van der Giessen

28 juni 2018

Ik kijk met grote tevredenheid terug op de poëziewandeling van afgelopen zondag! Het was mooi en met werk van hoge kwaliteit. We wandelden met een grote groep (ja, de opkomst was boven verwachting hoog) langs de kunstwerken en iedereen luisterde aandachtig en betrokken naar de gedichten en muziek. Hartverwarmend! (foto's: Martijn Adelmund en Laurens van der Zee)

21 juni 2018

Het is bijna zover: zondag worden de gedichten bij Beelden op de Berg voorgelezen tijdens de eerste poëziewandeling! En dat is nog niet alles, want er komt ook een bundeltje, en ik kan je al verklappen dat het er prachtig uit zal zien! Kom je ook zondag? Hartelijk welkom!

8 juni 2018

Maandag waren we met enkele dichters in het arboretum in aanloop naar het poëzieproject bij Beelden op de Berg.

5 juni 2018

Gisteren samen met enkele dichters door het arboretum gestruind. En daarna heerlijk geborreld met een poëtische babbel erbij. Inspirerend, die voorbereidingen voor het poëzieproject Zomersneeuw!

28 mei 2018

Oeps, ik heb een foutje geschreven in de mailing die ik rondstuurde. Heb jij die ook ontvangen? Daar stond in dat er in augustus geen inloopochtend zou zijn. Maar dan is er natuurlijk wel eentje, namelijk op 31 augustus! Voel je welkom!

24 mei 2018

18 mei 2018

Op zondag 27 mei geef ik weer een rondleiding op begraafplaats de Leeuwerenk. Dat is zo'n mooie en rustgevende plek! Gisteren heb ik er nog rondgewandeld, om de rondleiding voor te bereiden. En wat heb ik genoten van de kleurenpracht in de zon!

27 april 2018

Gisteren zijn we bij elkaar gekomen met de dichters die mee zullen doen aan het poëzieproject bij Beelden op de Berg. Dit is zo'n gaaf project! Niet iedereen kon erbij zijn gisteren, maar het was wel een gezellig clubje schrijvers bij elkaar. We hebben flink vergaderd en heerlijk gekletst.

4 april 2018

Zo word ik aangekondigd: "Op woensdagavond 4 april in het radioprogramma 'Wageningen Actueel' bij Rijnstreek FM is om 20u Petra Sips de studiogast. Ze vertelt over De Plek. Hier gaat het over een actieve rouwbeleving. Volgens Petra Sips heeft rouw met liefde te maken. Liefde en rouw zijn twee kanten van dezelfde medaille. De Plek stelt deze liefde centraal en biedt kapstokken om actief je rouw te beleven, en dus actief je liefde te beleven. Je liefde voor die overleden persoon, maar ook je liefde voor het leven." Spannend!

26 februari 2018

Ik kijk met een warm gevoel terug op de eerste inloopochtend van afgelopen vrijdag! We hadden een mooi gesprek met z'n zessen. En gingen met een rijk gevoel weer naar huis. Ik kijk al uit naar de volgende inloopochtend, op 23 maart.

19 februari 2018

Hehe, de website is vernieuwd. Ik zou zeggen: kijk eens rond! Wat vind je ervan? Alle feedback is welkom!

15 februari 2018

Ik ben bezig de website de vernieuwen. Misschien kan dit tijdelijk je bezoek aan de site bemoeilijken - sorry! Eigenlijk had ik al een hele tijd een vernieuwde website klaarliggen, maar het lukte me niet die te installeren. De techniek werkt blijkbaar niet volgens mijn logica :-) Dus nu doe ik het op deze manier, beetje bij beetje.

15 februari 2018

Er is veel aandacht in de krant voor de nieuwe inloopochtend, dat kan ik alleen maar toejuichen. Iedereen is welkom op 23 februari! Ik trakteer dan ook met taart, joepie. Wil je weten waarom? Dat leg ik je de 23e wel uit ...

1 februari 2018

Het nieuwe jaar is al weer een tijdje begonnen. En ik ben druk bezig met mensen ontmoeten en plannen maken. Er komen dus weer mooie activiteiten aan! Te beginnen met de maandelijkse inloopochtenden samen met Startpunt Wageningen. De eerste is op 23 februari. Iedereen is welkom!

5 december 2017

Onlangs was ik bij een optreden van de Vlaamse band 'Het Zesde Metaal' - puur genieten! Dit prachtig intensief pareltje wil ik graag met jullie delen: Toe nu maar.

25 oktober 2017

Het programma voor de Lichtjesavond staat nu helemaal op punt. Het belooft weer een bijzondere avond te worden!

12 oktober 2017

Vanochtend heb ik een persbericht over de vernieuwde Lichtjesavond gestuurd naar de lokale kranten. Hopelijk publiceren ze het! Wil jij alvast wat meer informatie? Lees hier het persbericht.

9 oktober 2017

Wist je al dat de Lichtjesavond er dit jaar wat anders uit zal zien? We zijn deze keer met maar liefst acht partners om samen de avond te organiseren. Spannend hoor! Het wordt een langere route op de begraafplaats die je op eigen tijd en tempo kan wandelen. Hier en daar kan je dan halt houden voor prachtige gedichten en muziek, maar ook om zelf creatief aan de slag te gaan. Uiteraard gaan we ook verzamelen in een kring. Dan kan je de naam van je overleden dierbare laten zingen. Een heel bijzondere en krachtige ervaring! Iedereen is van harte welkom!

25 september 2017

We hebben gisteren prachtig gewandeld in het zonnetje in Wolfheze. Wat een intense ervaring was dat! Ik had een klein groepje deelnemers die heel aandachtig en betrokken waren. We inspireerden elkaar en zo maakten we er samen een krachtige tocht van. Dankjewel!

5 september 2017

Zo, na de zomervakantie weer flink aan het werk! Ik ben trots dat ik jullie kan uitnodigen voor een wandeling in Wolfheze op 24 september! We wandelen door een schitterend natuurgebied. Onderweg geef ik uitleg over de rijke cultuurhistorie van de streek. En we mijmeren over de sporen van de tijd die te lezen staan in het landschap en in ons eigen leven. Wees welkom voor deze inspirerende tocht!

27 juni 2017

Na even twijfelen toch last-minute besloten een Zomeravond aan de Rijn te organiseren. Gewoon omdat het altijd zo'n fijne avonden zijn! Welkom!

15 juni 2017

Na de lezing "moeder worden zonder moeder" van 18 mei, bleek er bij het publiek behoefte om hier verder over te praten in kleine kring. Dus overweeg ik om een groepje op te starten in Wageningen. Om gewoon af en toe eens ervaringen uit te wisselen. Heb jij ook interesse? Laat het me zeker weten en ik hou je op de hoogte van de plannen!

22 mei 2017

Wat was dat fijn gisteren! Er werd hard gewerkt in een ontspannen sfeer. En er werd gemoedelijk gepraat over de dingen die er toe doen in het leven. De resultaten waren dan ook prachtig! Nieuwsgierig? Kijk dan even naar het fotoalbum op Facebook.

19 mei 2017

Ik ben heel blij met de lezing van gisteren! De sfeer was goed, het publiek aandachtig, de vragen boeiend. We hebben er samen een warme en liefdevolle avond van gemaakt. En nu is het alweer uitkijken naar zondag: samen met kinderen knutselen en schrijven!

12 mei 2017

Wow, dit is spannend. Ik sta in 't groot in de Gelderlander, met een heel persoonlijk verhaal.

9 mei 2017

In de krant (Stad Wageningen):

20 april 2017

Spannend hoor, vandaag heb ik ook op Facebook bekendgemaakt dat ik een lezing ga geven.

Klik hier voor meer informatie over de lezing Moeder worden zonder moeder.

10 april 2017

Al een hele tijd ben ik bezig met de voorbereidingen van de lezing 'moeder worden zonder moeder' die ik ga geven op 18 mei. Ik vind het reuzespannend! Want dit verhaal ligt me natuurlijk nauw aan het hart. En zo vaak heb ik het nou ook nog niet verteld ...

20 maart 2017

De Plek heeft een drukke tijd voor de boeg. In mei zijn er twee bijzondere activiteiten vlak na elkaar: eentje voor volwassenen en eentje voor kinderen. Hou de agenda in de gaten, meer info volgt nog!

31 januari 2017

Op zondag 5 februari van 14.00u tot 16.00u organiseren De Plek en Atelier aan de Dijk een workshop om een persoonlijk herinneringsdoosje te maken.

Petra Sips (De Plek): “Iedereen heeft ze wel: spulletjes waar je geen afstand van kan doen, omdat ze je doen denken aan die ene persoon of gebeurtenis. Die bijzondere dingetjes die een hele wereld kunnen oproepen. Die herinneringen verdienen een speciaal plekje, en dat plekje kan je zelf creëren. Daarom organiseren we deze workshop.”

Mechteld Lureman (Atelier aan de Dijk) vult aan: “We brengen heel wat materialen mee die gebruikt kunnen worden om een gewoon houten doosje om te toveren tot een uniek koffertje. Uiteraard kunnen de deelnemers ook zelf betekenisvolle dingen meebrengen om hun herinneringsdoosje te versieren. Denk bijvoorbeeld aan een zakdoekje van je moeder, een kettinkje van je dochter, het armbandje van het festival waar je je geliefde leerde kennen, een zelfgeschreven gedicht, enz. Dat maakt het nog persoonlijker.”

Iedereen is welkom! Aanmelden kan tot en met vrijdag 3 februari bij petra.sips@de-plek.net of via tel. 06-50627540. Kosten: 17,5 euro (inclusief materiaal en koffie & thee).

19 januari 2017

Voor iedereen een prachtig 2017 gewenst, een jaar vol vrede en vreugde! De eerste activiteit van De Plek in het nieuwe jaar is een creatieve workshop, iedereen is welkom!

19 december 2016

Ik geniet nog na van de prachtige literaire middag gisteren! De sfeer was verbindend, verstillend, vol aandacht, inspirerend. Zoals beloofd is hier de toegift voor thuis: 'Moeder en zoon' van Rutger Kopland.

17 december 2016

Morgen is het zover, dan doen we voor de vijfde keer een literaire middag in de bblthk. Ik kijk er al naar uit! En toch vind ik het ook weer spannend. Vandaag stond er een mooi artikel in De Gelderlander: een interview met Martinus de Kam en mij over "Niemand is een eiland", de literaire middag van morgen.

31 oktober 2016

Het was weer een mooie Lichtjesavond gisteren, bij een zacht en windstil herfstweertje. Er was veel licht: van de kaarsjes en fakkels, van de sterren, en zelfs van de gele herfstbladeren aan de bomen! En natuurlijk in de harten van de mensen. De reacties achteraf waren ontroerend en hartverwarmend. Dankjewel allemaal! Op Facebook zijn hier en daar korte verslagjes verschenen over de Lichtjesavond, klik hier en hier.

24 oktober 2016

Het is de eerste dag na de herfstvakantie, en ik ben al weer druk doende voor de Lichtjesavond! Het is heerlijk om dat allemaal voor te bereiden, maar wel veel werk. Zeker nu alles op de schouders van De Plek terecht komt. Gelukkig kan ik zondag rekenen op veel helpende handen! Heb jij ook tijd en zin om mee te doen? Laat het me gerust weten, je bent welkom!

27 september 2016

Op zondag 30 oktober is er weer Lichtjesavond in Wageningen! Het ziet er altijd prachtig uit, maar het is wel een hele klus om alles klaar te zetten. Dus alle hulp is welkom. Heb jij tijd en zin om mee te doen? Laat het me weten!

12 september 2016

Dat was fijn! Gisteren gaf ik in het kader van Open Monumentendag een rondleiding op begraafplaats de Leeuwerenk in Wageningen. Ik vond het heerlijk om te doen, zeker met zo'n betrokken en aandachtig publiek! Er waren wel 50 belangstellenden komen opdagen. Gelukkig waren we met twee gidsen zodat we de groep konden opsplitsen. De voorzitter van Terebinth, Bert Lever, was er ook bij. Hij heeft een mooi verslagje geschreven (klik hier). En op de Facebookpagina van De Plek kan je enkele foto's bekijken. Het vele voorbereidingswerk heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. "Het enthousiasme straalde van je af", "je deed het zo lekker rustig", "hoe weet jij dat allemaal?", dat zijn mooie complimentjes, dankjewel!

31 augustus 2016

Marloes Harkema heeft enkele van haar blogs verwerkt tot een kort verhaal voor de verhalenwedstrijd van 'Heel Nederland Schrijft'. In poëtische woorden beschrijft zij haar rouwproces als jonge weduwe. Ontroerend en herkenbaar. Zelf zegt ze hierover: "Rouw is zo'n universeel verbindend thema dat ik het waardevol blijf vinden om dit te delen." Dit verdient alle steun! Vind jij dat ook? Stem dan hier op het verhaal van Marloes!

5 juli 2016

We hadden een heerlijke intieme Zomeravond zaterdag. We waren met een kleine groep deze keer, knus bij elkaar bij Thuis. De kwaliteit van de verhalen en muziek was weer zeer hoog. Van de fruitsla trouwens ook ... We hebben nog lang nagepraat.

2 juli 2016

Wegens wisselvallig weer en de voorspellingen van buienradar, doen we de Zomeravond toch binnen: bij Thuis, Stationsstraat 32 in Wageningen!

28 juni 2016

Vanochtend ben ik de uiterwaarden gaan inspecteren. Het water staat hoog, maar de oever is droog. En ik heb een prachtig plekje gevonden voor de Zomeravond aan de Rijn van komende zaterdag! Een ander plekje dan vorige jaren, een beetje minder ver lopen. De struiken waaronder ik vorig jaar de rosé probeerde koel te houden, staan nu in het water ...

30 mei 2016

Wat een heftige mei-maand was dit! Onze familie had drie sterfgevallen op drie weken tijd te betreuren. Wat dan weer wel mooi is: we hebben weer eens mogen ervaren wat een warme en liefdevolle familie wij hebben...

2 maart 2016

Gisteren was de sterf-verjaardag van mijn moeder. Tegen de avond werd ik overvallen door zo'n hevig fysiek verlangen haar te omhelzen, dat ik haar geur weer ruiken kon. Na 25 jaar zit haar geur nog altijd in mijn neus en in mijn hart ...

9 februari 2016

Afgelopen woensdag sprak Mieke Ankersmid in een volle woonkamer over mindful omgaan met verlies. Marloes Harkema vulde dit verhaal aan met haar ontroerende persoonlijke getuigenis. Na de pauze ging het publiek openhartig in gesprek Mieke en Marloes. Een hartverwarmende avond in een open en warme sfeer. Benieuwd wat het publiek ervan vond? Lees enkele reacties op de pagina 'terugkijken'.

19 januari 2016

Terwijl ik volop promotie maak voor de lezing 'Mindful omgaan met verlies' van 3 februari, kijk ik ook nog even terug. Afgelopen december hadden we een geslaagde literaire middag in de bblthk, ‘Spreken van verlangen’. Nieuwsgierig hoe dat was? Op de pagina 'getuigenissen' staan enkele teksten die toen voorgelezen werden (de laatste drie linkjes op de pagina verwijzen naar teksten van ‘Spreken van verlangen’). En foto’s zijn te zien op de Facebookpagina van De Plek. (en als je daar dan toch bent, kan je meteen de pagina liken als je wil).

15 januari 2016

"Goodbyes are only for those who love with their eyes. Because for those who love with heart and soul there is no such thing as separation.” (Rumi)

Dit kreeg ik gewoon zomaar toegestuurd door een vriendin: omdat het haar deed denken aan De Plek. Hartverwarmend!

12 januari 2016

Voor iedereen van harte een liefdevol nieuw jaar gewenst! De Plek start het jaar alleszins vol energie. Ik ben trots dat ik alweer een nieuwe activiteit mag aankondigen: op 3 februari komt Mieke Ankersmid vertellen over mindfulness en verlies, naar aanleiding van het boek dat zij daar pas over uitgebracht heeft. Welkom!

18 december 2015

Ik ben nog aan het nagenieten van 'Spreken van verlangen' van afgelopen zondag. Het was een bijzondere en hartverwarmende middag! We hadden een aandachtig en betrokken publiek. Goede schrijvers/sprekers met gedichten en verhalen die recht in het hart raakten. En natuurlijk de adembenemende muziek van Marc Constandse. Moeilijk om zoiets te vatten in foto's. Maar we proberen het toch, kijk maar op de Facebookpagina van De Plek. Laat je liever de woorden tot je komen? Een deel van de teksten staat op de pagina 'getuigenissen'. En op de pagina 'terugkijken' kan je enkele reacties van publiek en schrijvers lezen.

9 december 2015

Spreken van verlangen in de krant (Stad Wageningen van 9 december). En ook De Gelderlander schrijft over Spreken van verlangen!

4 december 2015

Zojuist het persbericht verstuurd. Hopelijk gaan de kranten massaal berichten over 'Spreken van verlangen'. Klik hier voor het persbericht.

29 november 2015

Woensdag is Marieke overleden. Het was zo mooi om 's anderendaags met z'n allen te verzamelen rond het vuur en rond haar bed. Op haar brief staat een prachtig citaat van Hendrik Marsman. De moeder van Marieke vroeg of ik dat zou willen voorlezen tijdens de middag 'Spreken van verlangen'. Dus dat ga ik doen met veel liefde.

19 november 2015

Het is alweer even geleden, de Lichtjesavond. Maar het is toch fijn om in deze gure dagen nog even warme herinneringen op te halen aan die bijzonder avond. Je kan de sfeer weer even oproepen met enkele prachtige foto's op de Facebook-pagina van De Plek.

13 november 2015

Over een maand is er weer een poëziemiddag! Ik ben zo blij dat we toch weer een mooie vorm hebben gevonden om eens te kunnen spreken van verlangen en gemis. In poëtische taal. Wel negen schrijvers uit Wageningen en omgeving lezen voor uit eigen en andermans werk. Hoe bijzonder is dat! Men zegge het voort.

3 november 2015

Waauw, wat was het weer mooi, de Lichtjesavond van afgelopen zondag. Hoe Lotte, Carla, Grietha en Marijke heel eerlijk vertelden over hun gemis en herinneringen. Hoe het koor Panta Rhei Vocaal daar prachtig het lied 'For you' doorheen weefde. Hoe we samen zongen, eerst aarzelend, daarna uit volle borst. Het gaf zoveel kracht en verbondenheid! We hebben achteraf mooie complimentjes gekregen, dat doet deugd. Dankjewel iedereen!

29 oktober 2015

En zo stond de Lichtjesavond gisteren in de kranten Stad Wageningen en Hoog en Laag. Danku redacties!

14 oktober 2015

Het ensemble Panta Rhei Vocaal gaat zingen tijdens de Lichtjesavond! Wij zijn super blij dat ze dit willen doen. Dankjewel Panta Rhei Vocaal!

9 oktober 2015

Wie dat wil, kan zelf een korte tekst voorlezen tijdens de Lichtjesavond! Zend tegen 22 oktober je tekst (maximaal 350 woorden) naar info@hetbinnenveld.nl. Wij kiezen er dan enkele uit zodat we er samen een mooi geheel van kunnen maken. Op die manier maken we het gevoel van verbondenheid nog groter.

2 oktober 2015

De voorbereidingen voor de Lichtjesavond zijn weer in volle gang. Wat is dat toch altijd een inspirerende tijd! En wat komt er toch veel kijken bij zo'n Lichtjesavond! Alleen al het sfeervol verlichten van de begraafplaats is telkens een hele klus. Zou jij ons willen helpen met de fakkels?

18 september 2015

Het heeft even geduurd (ik was eventjes druk met verjaardagsfestiviteiten - ook niet verkeerd), maar nu staan de foto's op Facebook. Ik heb echt genoten van het bezoek aan het Depot vorige week! De opkomst was geweldig, de rondleiding interessant en de kunst gewoon raak. En de lunch achteraf was natuurlijk ook heel gezellig. Mensen bij elkaar brengen rond kunst over leven en dood ... meer moet dat niet zijn.

3 september 2015

De mails zijn verstuurd. En nu staat de uitnodiging ook in de kranten! Met dank aan Stad Wageningen en Hoog en Laag voor het publiceren.

14 augustus 2015

Het is nog volop vakantie. Toch wil ik jullie al van harte uitnodigen voor de eerste activiteit van het nieuwe schooljaar. Op 11 september gaan we samen de tentoonstelling Dood en Leven bekijken, onder begeleiding van een deskundige en enthousiaste gids. Ga je mee?

6 juli 2015

Wat een prachtige zomeravond aan de Rijn hebben we er samen van gemaakt! Heerlijk weer (warm met een verkoelend briesje). Bijzondere plek. Gemoedelijke sfeer. Pittige verhalen en muziek van hoge kwaliteit. Lekker wijntje en 7,5 kilo fruitsalade die verrassend fris was gebleven. Ik voelde me dankbaar en ontroerd. Wil je meegenieten? Bekijk de foto's van de Zomeravond op de Facebook pagina van De Plek.

29 juni 2015

Er wordt tropisch weer voorspeld. Ideaal voor de Zomeravond aan de Rijn komende vrijdag! Kom je ook?

24 juni 2015

Mooi stuk over de Zomeravond aan de Rijn, in de krant 'Stad Wageningen'. Staat ook op hun website. Ook de krant De Gelderlander spreekt over de Zomeravond aan de Rijn.

22 juni 2015

Gewoon gezellig samen zijn. Op een mooie plek in de natuur. En gewoon kunnen praten over het leven, de dood. Daar teken ik voor. En als er dan ook nog prachtige muziek is, en als er dan ook nog bijzondere verhalen verteld worden, en als je dan ook nog lekkere zelfgemaakte hapjes voorgeschoteld krijgt, ... Dan wil je daar toch zeker bij zijn. Welkom op 3 juli bij de Zomeravond aan de Rijn!

9 juni 2015

Joepie, op 3 juli doen we weer een Zomeravond aan de Rijn! Met goede verhalen, muziek en wijn. En dé picknick natuurlijk. We hebben weer een schitterend programma, al zeg ik het zelf. Nu nog duimen voor mooi weer. Kom je ook?

16 maart 2015

Ja, het is al een poosje stil op De Plek. Wees gerust, er komt wel weer een interessante activiteit hoor. Ideeën genoeg.

In februari had ik de 20e activiteit van De Plek! En daar ben ik trots op: al 20 keer mensen bij elkaar gebracht en inspirerende dingen gedaan met verlies en gemis ... Wordt zeker vervolgd!

Maar nu neem ik eerst even tijd voor bezinning.

04 februari 2015

Ik kijk terug op een heerlijke middag 'ik rouw en neem mee' met een gevarieerde en dynamische groep deelnemers! Als snel ontstond er een open en vertrouwelijke sfeer. Iedereen was onder de indruk van wat het lijf te vertellen heeft. En van de ontdekking hoe je daar zorg voor kan dragen. Voor herhaling vatbaar! Wil je weten wat de deelnemers er van vonden? Lees enkele van hun reacties op de pagina 'terugkijken'.

23 januari 2015

Wauw, we hebben al 8 aanmeldingen voor de workshop 'Ik rouw en neem mee' van 1 februari! Vanochtend hebben Tallien en ik nog even samengezeten om verder voor te bereiden, en ik ben helemaal enthousiast: het belooft een bijzonder deugddoende middag te worden!

14 januari 2015

Oef, spannend hoor. Lichaamsgericht werken, dat is nieuw voor mij. En daarom trekt het me natuurlijk aan :-) Op 1 februari organiseer ik samen met Tallien van der Wal een workshop lichaamsgericht werken met rouw. Ik kijk er ontzettend naar uit!

15 december 2014

Een vrouw die na meer dan 30 jaar voor 't eerst openlijk over haar overleden zusje vertelt. Een moeder die één van de 300 brieven voorleest die ze schreef aan haar overleden zoon. Een dochter die vertelt over haar worsteling - en verzoening - met haar moeder. Een man die een ode brengt aan zijn veel te jong gestorven zus. Mensen die zich laten raken en inspireren door deze verhalen. Dat, en nog veel meer, gebeurde allemaal gisteren tijdens "Wie jij was, wie ik ben". Het was een magische middag. Ik voel me rijk. Dit is helemaal wat ik wil voor De Plek.

27 november 2014

Joepie, er zijn al acht mensen die zich aangemeld hebben om mee te doen met de middag "Wie jij was, wie ik ben"!

24 november 2014

Ik heb genoten van de RouwRevue! Gewoon een ontspannend avondje uit en het hebben over rouw en gemis ... Echt iets voor De Plek. We waren met een groepje van acht en het voelde heel warm en geborgen om dit samen te kunnen beleven.

20 november 2014

De krant 'Stad Wageningen' heeft de aankondiging van de middag 'Wie jij was, wie ik ben' prachtig gepubliceerd! Dankjewel krant!

17 november 2014

Wist je dat we eerst een andere naam hadden voor de middag 'Wie jij was, wie ik ben' van 14 december? Tinus had het prachtige 'ik onthou van jou' bedacht. Maar toen bleek dat iemand hem voor was geweest: het is namelijk een lied van Claudia de Breij ...

12 november 2014

Joepie, de flyer voor de middag "Wie jij was, wie ik ben" (op 14 december in de Bblthk) is er! Met dank aan Laurens, Tinus en Betsy heeft deze middag weer mooi vorm gekregen. Tenminste: het concept heeft al vorm gekregen. Voor de inhoud zorgen jullie, het publiek. Iedereen is welkom om een bijdrage in te zenden!

30 oktober 2014

Paulien Borst en Rob Appel wisten de serene sfeer van de Lichtjesavond prachtig weer te geven in hun foto's. Je kan ze bekijken op de Facebook-pagina van De Plek.

27 oktober 2014

Oh, wat een bijzondere Lichtjesavond hadden we weer gisteren! Ik ben er nog helemaal warm van. Indrukwekkend was het. En dat vond ik niet alleen: in bijna de helft van de reacties in het gastenboek kwam het woord "Indrukwekkend" voor... Ik gloei nog na van dankbaarheid.

24 oktober 2014

Weer enkele uurtjes bij elkaar gezeten, deze keer met plastic handschoenen aan: we hebben de lonten van de olieflessen vervangen. De lichtjes zullen zondag bij de Lichtjesavond dus mooier zijn dan ooit!

Nieuwe lonten

6 oktober 2014

Dit zei René Gude ook nog in NRC Weekend van 27 en 28 september. En die laatste zin past zo mooi bij De Plek, hoewel ik het nooit in die woorden zou zeggen ...

"We worden nu twee keer zo oud als een eeuw terug. Maar in die gewonnen tijd leven we wel met allerlei kwalen. Zelf ben ik ook al zeven jaar bezig met mijn sterfproces. We leven dus niet alleen langer, we sterven ook langer. Nu kunnen we daar wel allemaal apart, ieder voor zich mee worstelen, maar dat is bijna wreed. Godverdomme, we gaan allemaal dood! Zullen we nou eens, op een niet-autoritaire manier, bespreken hoe we daarmee omgaan?

6 oktober 2014

Vorige week stond er in NRC Weekend (27-28 september) een zeer inspirerend interview met René Gude. Hij zei onder andere: “Doodgaan is helemaal niet zo ingewikkeld, het is vooral kut voor de nabestaanden. De enige goede angst voor de dood is de angst voor de dood van een ander.”

Zo verhelderend en zo herkenbaar. Toen mijn vriend en ik nog niet zo lang samen waren, spraken we wel eens over doodgaan. We waren allebei bang voor de dood. Maar onze angsten verschilden wezenlijk van elkaar. Hij was bang voor zijn eigen dood, ik voor die van mijn geliefde(n). Mijn moeder was al overleden, en zoiets wilde ik nooit meer meemaken. Ondertussen zijn we vele jaren verder en ben ik ook bang geworden voor mijn eigen dood... Want ik heb kinderen... Ik ben bang voor hén, ik wil niet dat zij zoiets ooit zouden moeten meemaken.

3 oktober 2014

De lichtjesavond krijgt steeds meer vorm, en de uitndoging is af! Wat is het toch heerlijk om elke keer weer te ervaren hoe de ideeën komen en hoe die dan steeds verder concrete vorm krijgen. Gewoon door met ons drieën te praten, denken en voelen. Het wordt weer een heel mooie en bijzondere avond!

12 september 2014

Nieuw schooljaar, nieuwe plannen. Meteen de eerste week al had ik drie overlegjes voor de activiteiten in het najaar. Heerlijk toch dat ik met zoveel interessante mensen kan samenwerken, om samen mooie dingen op touw te zetten! Schrijf alvast in je agenda: 26 oktober is het Lichtjesavond, en 14 december doen we iets met poëzie en literatuur in de bibliotheek.

14 juli 2014

Het was een heerlijke zomeravond, vrijdag in Vreemde Streken! We hebben nog lang buiten op het terras kunnen zitten. Tijdens mijn welkomstwoordje zei ik dat ik zou willen dat er meer 'gewoon' zou worden gedaan over rouw en gemis. Hoe kan je er beter gewoon over doen, dan deze prachtige verhalen en muziek gewoon midden in de stad op het plein te laten horen? En het gaf soms bijzondere effectjes: terwijl Caroline het in haar verhaal had over een klokje, hoorden we de klokken werkelijk luiden. En toen iemand uitgenodigd werd om mee te eten, in het verhaal van Leo, hoorden we op hetzelfde moment ergens bestek op borden klingelen ... Verhalen in stereo ... De gasten waren allemaal lieve mensen, en ze waren onder de indruk van de verhalen en de muziek. Ik ben diep tevreden.

11 juli 2014

Zomeravond in Vreemde Streken ... Jammer: er wordt onweer voorspeld voor vanavond. Ik heb lang zitten dubben, maar heb dan toch besloten dat de Zomeravond straks BINNEN doorgaat. Bij eetcafé Vreemde Streken op het Conventplein in Wageningen. Tot straks!

2 juli 2014

Gisteren hebben we de tentoonstelling Troost opgeruimd. Het gaf toch even een raar gevoel: dat je weer afbreekt wat je met zoveel intensiteit en tederheid hebt opgebouwd... Maar ook een voldaan gevoel, want de bezoekers hebben die intensiteit en passie zeker opgepikt. De tentoonstelling is druk bezocht en 20 mensen hebben iets in het gastenboek geschreven, heel mooie reacties allemaal. Enkele daarvan kan je teruglezen op de pagina Terugkijken.

Die reacties zijn mij zeer dierbaar. Enkele woorden komen een aantal keer terug, en passen perfect bij wat ik bedoel met De Plek, en bij mijn eigen gemis en herinnering: gevoel, inspirerend, intens, teer, zwaar en licht tegelijk, ontroerend, aangrijpend.

30 juni 2014

Heerlijk, die voorbereidingen voor de Zomeravond aan de Rijn. Het persbericht en de mail zijn verstuurd, de flyers zijn verspreid ... iedereen mag het weten! De aanmeldingen beginnen binnen te stromen (er zijn er al een tiental). Het wordt dus weer een bijzondere bijeenkomst! Nu maar duimen voor zonnig (of toch minstens droog) weer ...

23 juni 2014

Er staan enkele foto' van de boekvertelling 'een opa om nooit te vergeten' op de Facebook-pagina van De Plek. Dan kan je even meebeleven hoe het was met die 15 piraatjes. Maar let wel: in het echt was ons piratenschip nog veel mooier dan op foto! Nog eens bedankt aan Mechteld voor het leuke knutselen en bedankt aan Mathilde voor het prachtige voorlezen!

16 juni 2014

Het was zo leuk gisteren: eerst het piratenschip van Joost en zijn opa nabouwen. En dan 15 kindjes en hun papa's en/of mama's ontvangen. Samen met ingehouden adem luisteren naar 'een opa om nooit te vergeten'. Dan wat drinken en een plakje cake eten. En daarna druk aan het werk met zakdoeken, stiften, wol, wiebeloogjes, hartjes, stokken, enzovoort. De kinderen waren trots. Het waren dan ook stuk voor stuk pareltjes, al die knapzakje en vlaggetjes mooi en persoonlijk versierd ...

6 juni 2014

Maandag hebben we de tentoonstelling Troost ingericht in de Bblthk in Wageningen. Wat is het mooi geworden! Het is ons gelukt om de sfeer van sereniteit van de workshop ook in de Bblthk tot leven te brengen. Op de Facebookpagina van De Plek vind je enkele sfeerbeelden van de tentoonstelling.

6 juni 2014

Wauw, twee weken na elkaar kwam De Plek in de krant! Eerst met een artikel over de tentoonstelling Troost die momenteel loopt in de Bblthk. En dan met de kinderactiviteit 'Een opa om nooit te vergeten' die we op 15 juni in de Bblthk organiseren. Dankjewel redactie van De Stad Wageningen!

Bennekoms Nieuwsblad/Stad Wageningen, 28 mei en 4 juni 2014

26 mei 2014

Het was schitterend zomers weer gisteren! Ideaal weer voor een bijzonder festival. Ik wilde met de kraam van De Plek graag een rustig plekje bieden te midden van het feestgedruis. Een rustig plekje waar ook aandacht kon zijn voor gemis. En dat is gelukt! Van meerdere mensen kreeg ik complimentjes over de rustgevende uitstraling van mijn kraam. Het was een soort heilig plekje aan het water geworden. Mensen kwamen zomaar vanzelf naar me toe met hun verhaal. En dat deed hen deugd. En mij dus ook. Daar doe ik het voor. Ik voel me vereerd.

23 mei 2014

Vandaag volop bezig met de laatste voorbereidingen voor het Festival Lokale Schoonheid van komende zondag. Mijn plekje daar wordt een mooi rustpunt te midden van het feestgedruis van het festival. Met subtiele ritueeltjes die raken. Iedereen welkom!

19 mei 2014

Het is lekker druk voor de Plek. Er staan maar liefst vier nieuwe activiteiten op stapel voor de komende twee maanden! Komende zondag, 25 mei, doe ik mee aan Festival Lokale Schoonheid in Wageningen (zie hiernaast). Van 3 tot 30 juni is er een expositie in de Bblthk over de workshop Troostgoed die ik samen met Beatrijs Wind organiseerde. We tonen er onze creaties en geven een inkijkje in het creatieve proces. Op zondag 15 juni organiseer ik voor 't eerst een activiteit speciaal voor kinderen. Het wordt heel mooi, speels en fantasievol. En dan is er op 11 juli, na het succes van vorig jaar, een nieuwe editie van 'Zomeravond aan de Rijn'! Dat wordt weer heerlijk samen genieten van goede verhalen en muziek, van de omgeving en van wat lekkers ...

8 mei 2014

Op zaterdag 19 april besteedde het programma Gelderse koppen aandacht aan de workshop Troostgoed van De Plek. Zo kondigden zij het stukje aan op hun website:

"WAGENINGEN - Petra Sips verloor op haar vijftiende heel plotseling haar moeder. Verwerken vindt zij een vreemde uitdrukking, want het gemis en het verdriet blijft altijd. Ze besloot daar iets positiefs mee te doen en ontwikkelde verschillende workshops die te maken hebben met rouwverwerking. Een daarvan is de workshop Troostgoed. Kleding van overledenen krijgt hierbij een nieuwe bestemming."

Je kan de uitzending hier terugzien. Laat me even weten wat je van m'n optreden vindt!

17 april 2014

Een tweetal weken geleden kwamen we nog eens samen om verder te werken aan onze creaties van de workshop Troostgoed. Enneuh, nu durf ik het wel te verklappen: we kregen toen bezoek van de filmploeg van TV Gelderland! Heel spannend allemaal. Zij hadden in de krant gelezen over de workshop en vonden het een bijzonder initiatief. Bijzonder genoeg om er een stukje aan te wijden voor hun uitzending van Gelderse Koppen. Uitzending op zaterdag 19 april om 18.15u, of daarna op hun website. Op hun site kan je nu al even voorproeven trouwens.

19 maart 2014

Wil je graag even meekijken hoe dat nu eigenlijk ging, zo'n workshop Troostgoed? Kijk dan even naar de foto's op deFacebookpagina van De Plek (album 'Workshop Troostgoed'). Op 31 maart komen we nog eens samen om verder te werken aan onze creaties. En ik kan je nu al beloven: ze worden prachtig!

18 maart 2014

Woensdag 26 maart ga ik meedoen aan een training "Omgaan met de connectie tussen verlies en conflict". Ik vind het best spannend! En ik weet vooraf niet of hun denk- en werkwijze bij mij zou passen, maar dat zie ik dan wel. Ik heb me eventjes kordaat gedragen en me gewoon ingeschreven, want het lijkt me reuze-interessant. Er zijn nog plaatsen vrij, dus als het jou ook wat lijkt: gewoon doen. Voor wat meer informatie: kijk hiernaast bij 'agenda' en ook opwww.rouwconflict.nl.

17 maart 2014

Kijk eens wat ik gekregen heb van Beatrijstijdens de workshop Troostgoed van afgelopen zaterdag. Mooi he! Dankjewel Beatrijs, voor het hartje en voor de mooie workshop! Het was een deugddoende middag, intens en ontspannen tegelijkertijd.

11 maart 2014

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de workshop Troostgoed. Schrijf snel in! Als je al even wil kennismaken met Beatrijs Wind, dat kan op haar website www.troostgewaden.nl.

6 maart 2014

De workshop Troostgoed mooi aangekondigd in De Stad Wageningen van 5 maart. Dankjewel redactie!

3 maart 2014

Zo, de uitnodigingen voor de workshop 'Troostgoed' zijn verstuurd, de flyers zijn verspreid en de kranten weten ervan. Oef, dat was best even ploeteren zo in een week waarin je je eigenlijk alleen maar wil wentelen in gemis. 1 maart is namelijk de sterfdatum van mijn moeder. En het is ondertussen een soort wetmatigheid geworden dat ik in de week voor 1 maart "geen blijf weet met mezelf". Het lijkt een beetje op een premenstrueel syndroom maar dan groter. Herkenbaar voor iemand?

Maar goed, als je meer informatie wil over de workshop Troostgoed, klik dan hier.

25 februari 2014

Alle afspraken zijn rond, iedereen mag het weten: op zaterdag 15 maart organiseert De Plek ism Solidez een unieke workshop 'Troostgoed'. Onder begeleiding van de gedreven en betrokken kunstenares Beatrijs Wind creëren we iets nieuws van die oude spulletjes waar we geen afstand van kunnen doen en die ons blijven raken. We maken er een hanteerbaar en sprekend herinneringsding van. Iets unieks dat ons verbindt. Als je wil meedoen, schrijf je dan snel in want het aantal mensen dat kan deelnemen is beperkt!

Klik hier voor meer informatie

13 februari 2014

De vorige activiteit van De Plek was half december. Hoog tijd om weer eens wat aan te kondigen dus. En hoe! Maart wordt lekker druk. Wat staat er allemaal op stapel? Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Dat wordt in Wageningen uitgebreid gevierd in Stadsatelier-Ons Huis. Zoals het er nu uitziet, zal ik daar een kort praatje houden om over De Plek te vertellen en om de volgende activiteit aan te kondigen. Die volgende activiteit is een heel bijzondere workshop waarin we aan de slag gaan met kleding en spulletjes van iemand die we missen. We herwerken (of verwerken?) die stoffen en accessoires tot een unieke en tastbare herinnering. Schrijf alvast in je agenda: 15 maart.

In de agenda van Cultura Ede zag ik dat Nynke Laverman komt optreden op 28 maart. Nynke Laverman zingt in het Fries, en heeft de "Friese Fado" uitgevonden. De inleiding bij haar voorstelling is op het lijf van De Plek geschreven:

"In haar voostelling ALTER bezingt ze de lente en de continue transformatie van het leven; de oneindige en fascinerende cyclus van geboorte en dood."

Dus vind ik het een leuk idee dat we samen naar haar optreden zouden gaan. En dan kunnen we na de voorstelling even een praatje maken met Nynke Laverman! Als je daar interesse voor hebt, laat het nu alvast weten, dan kunnen we samen reserveren!

4 februari 2014

Gisteren in een prachtig zonnetje naar Utrecht getreind. En daar bij een lekker kopje koffie een inspirerend gesprek gehad met Beatrijs. Over rouw en verwerken en werken, en andere koetjes en kalfjes. We kwamen er al snel achter dat onze breinen (of 'breins'?) op dezelfde manier werken. En onze harten waarschijnlijk ook.

15 januari 2014

Eindelijk zijn ze er, de foto's van de middag "Woorden van Leven en Dood" van afgelopen 15 december. Je kan ze bekijken op de Facebook-pagina van De Plek (klik hier). En als je daar dan toch bent, zou je dan rechtsboven op 'Like' willen klikken aub? Dan laat je zien dat je De Plek een warm hart toedraagt, en kan tegelijk de virtuele Plek groeien. Dankjewel!

6 januari 2014

En we hebben weer een jaarwisseling achter de rug! Ik wens iedereen van harte een schitterend jaar 2014, een jaar vol vreugde, gezondheid, vrede, rust en kracht!

19 december 2013

Afgelopen zondag hebben we een mooie middag "Woorden van Leven en Dood" beleefd. Iedereen genoot van de intieme, hartverwarmende en betrokken sfeer. De combinatie van de muziek met al die verschillende soorten teksten - recht uit het hart - was helemaal raak. Deelnemers schreven er onder andere dit over:

"Ontroerend en inspirerend tegelijk",

"Wat een diversiteit en bezieling over leven en dood. bedankt",

"Ik was diep geraakt en ontroerd door alle bijdragen, het geheel, de sfeer en de warmte. Al direct had ik de inspiratie dat ik zelf de volgende keer ook een bijdrage wilde leveren, aan anderen en aan mijzelf."

13 december 2013

Gedichten, brieven, verhalen en fotoprojecties. Muziek van gepassioneerde muzikanten. Bijdragen van de stadsdichter, schrijvers van de Schrijverskring Wageningen, en van vele andere levenskenners. Het wordt een bijzondere middag "Woorden van Leven en Dood" zondag! En de kranten weten dat ook (klik hier).

10 december 2013

Nu de Sinterklaasdrukte voorbij is en de eindejaarsdrukte nog niet is begonnen, kunnen we weer even tijd nemen voor onszelf. Ik nodig je dan ook van harte uit om op zondag 15 december om 15.00u te komen genieten van "Woorden van Leven en Dood", een middag vol verhalen, gedichten en muziek. Bij "Koffie met Verbeelding", Buurtseweg 3 in Wageningen.

5 december 2013

Joepie, al 12 mensen hebben teksten ingestuurd voor de middag "Woorden van Leven en Dood" op 15 december! Het wordt een bijzondere middag met prachtige teksten en met heerlijke muziek van Marc Constandse en Michiel Hollanders. Wil jij ook meedoen? Stuur gerust je tekst(en) door. Gewoon komen luisteren op 15 december kan natuurlijk ook. Iedereen welkom!

28 november 2013

De Woorden van Leven en Dood staan in de krant! Kijk bij De Plek in de pers.

18 november 2013

Afgelopen donderdag was ik op de beursvloer in Wageningen. Interessante mensen ontmoet. En wat een prachtige muziek achteraf! Ik ben meteen op de muzikanten toegestapt met de brutale vraag of ze op 15 december zouden willen spelen tijdens 'Woorden van Leven en Dood'. En ze zeiden ja! Heerlijk. Ik voel me zo dankbaar.

(nieuwsgierig om wie het gaat? Lees de aankondiging hiernaast)

13 november 2013

De lokale krant Stad Wageningen vond de lichtjesavond hartverwarmend! Klik hier voor het verslag van de lichtjesavond in de krant.

12 november 2013

Wil je graag foto's zien van de Lichtjesavond van 27 oktober? Dat kan in het fotoalbum Lichtjesavond op de Facebookpagina van De Plek. Twee foto's wil ik jullie echter hier al tonen. Die kleuren, dat licht, die beweging! Ze geven iets weer van de sfeer van de Lichtjesavond.

31 oktober 2013

De Lichtjesavond van afgelopen zondag was weer een bijzondere en mooie avond! Overdag hadden we besloten de ceremonie binnen te doen, omwille van het weer. Ook binnen hebben we het erg sfeervol kunnen maken. We lieten de deuren wagenwijd openstaan. De danseres en muzikante stonden net buiten, de blaadjes dwarrelden naar binnen. Zo maakten we een heel mooie en symbolische verbinding van binnen naar buiten. We hadden ons al neergelegd bij een lage opkomst door het slechte weer. Maar kijk: zo rond kwart voor zeven begon het volk toe te stromen, en kregen we maar liefst honderdtwintig mensen in de cirkel! Hartverwarmend. Ook de reacties achteraf waren hartverwarmend en bemoedigend om deze traditie volgend jaar verder te zetten (weer of geen weer).

27 oktober 2013

Vanavond Lichtjesavond! Er is veel wind en regen vandaag, maar dat deert ons niet. Dan doen we het toch gewoon binnen! Iedereen welkom in de aula op de begraafplaats. Tot straks!

17 oktober 2013

Vanochtend nog eens de koppen bij elkaar gestoken voor "iets literairs" in december. Heerlijk vind ik dat!

En gisteren besteedde de krant (zie hier) aandacht aan de Lichtjesavond van 27 oktober. De Plek is volop in beweging!

14 oktober 2013

Vandaag samen met Hennie en Grietha de teksten bij elkaar gezocht voor de Lichtjesavond van 27 oktober. Het wordt prachtig!

11 oktober 2013

Zo. De flyers hangen en liggen overal in Wageningen. De mails zijn verstuurd. Iedereen mag het weten: het is weer Lichtjesavond en we hebben een bijzonder mooie ceremonie in elkaar gebokst. Iedereen is welkom!

7 oktober 2013

Straks gezellig fakkels en lampen vullen met lampolie, voor de Lichtjesavond van 27 oktober. Gelukkig zijn het er maar een stuk of 300 ...

26 september 2013

Waauw, ik ben nog helemaal vol van ons bezoek aan

TrösT in Utrecht gisteren. We waren met een 'delegatie' van vijf en werden heel gastvrij ontvangen. Het werd een inspirerende en enthousiasmerende uitwisseling! TrösT is goed bezig, en De Plek is goed bezig!

12 september 2013

Joepie, Grietha, Hennie en ik hebben de koppen weer bij elkaar gestoken om de Lichtjesavond van dit jaar in elkaar te boksen! Het was weer een hartelijke vergadering. Schrijf alvast in je agenda: zondag 27 oktober om 19u is het weer Lichtjesavond!

6 september 2013

Zo, na zes weken zomerrust vliegen we er weer stevig in. September wordt de maand van de inspiratie. Op woensdag 25 september gaan we met een klein groepje op bezoek bij TrösT in Utrecht. Gewoon om ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen. Ik kijk er al naar uit! Wil je graag meegaan? Laat het me gerust even weten, petra.sips@de-plek.net.

9 juli 2013

De 7,5 kilo fruitsla was op "in nen ikke en ne gij"...

Op de Facebookpagina van De Plek staan foto's van de Zomeravond aan de Rijn. Het was zo'n mooie avond! Ik heb ervan genoten: van het verhaal en de muziek, van het samenzijn en van de deugddoende reacties van de deelnemers. Als ik eerlijk mag zijn: ik was een beetje verrast door de grote opkomst. Gelukkig staken heel wat mensen spontaan een handje toe. Er heerste dan ook een gemoedelijke en gezellige sfeer. Heerlijk, daar doe ik het voor!

2 juli 2013

De specialisten voorspellen mooi weer voor vrijdag! Het belooft dus een prachtige Zomeravond aan de Rijn te worden!

20 juni 2013

Zo, de persberichten voor de 'zomeravond aan de Rijn' zijn verstuurd. Hopelijk publiceren de kranten het goede nieuws, want iedereen mag het weten!

En nu maar hopen dat het water van de Rijn voldoende zakt tegen 5 juli, zodat onze picknickkleedjes droog blijven!

10 juni

Hip Hip Hoera - Vandaag is het precies een jaar geleden dat De Plek haar eerste activiteit organiseerde! Weet je nog, de uitstap naar Afterlife? Hoe kan ik deze eerste verjaardag het beste vieren? Door jullie allemaal van harte te bedanken voor jullie steun en betrokkenheid! En natuurlijk door jullie uit te nodigen voor een nieuwe activiteit (de zevende al ondertussen): 'Zomeravond aan de Rijn'. Iedereen welkom!

5 juni

Op 13 juni komt Michael Murphy naar Wageningen. Zie de uitnodiging hiernaast bij de 'agenda'.

28 mei 2013

Het Festival Lokale Schoonheid zit erop. Het was een mooie en drukke dag. Voor verschillende mensen zal De Plek een bijzonder plekje in hun herinnering krijgen. Het gaf hun een rustpunt, een moment van diepgang, even herdenken - te midden van zovele indrukken. De plataan heeft de aandacht gekregen die hij verdient. Iedereen werd er als het ware naar toe gezogen. Hij was dan ook prachtig versierd met kleurrijke linten, bloemen en vlaggetjes. Dat kan je zien op de foto's op Facebook.

22 mei 2013

Het voorbije weekend beleefde ik een magisch moment. We logeerden met vrienden in een yurt met een houtkachel. 's Avonds was H. het avondmaal aan het bereiden op de houtkachel toen ik de yurt binnenstapte. Ik opende de deur en de tranen sprongen terstond in mijn ogen... De geur en het beeld van dat panneke spek op die stoof! Nog voor de herinnering bewust bij me binnenkwam, was ik weer even in het keukentje van mijn grootmoeder.

(Helaas geen panneke spek op de foto, dat was toen al leeg...)

16 mei 2013

Even een verduidelijking: het Festival Lokale Schoonheid vindt plaats in verschillende, ongeveer aaneensluitende parken in Wageningen. Het (deel van het) park waar De Plek komt, heet 'Kromme Hoek' aan het Wallenpad. Jaja, ik leer alle dagen bij. En voor de insiders: De Plek komt vlakbij het oude theekoepeltje (die lokale schoonheid kende ik dan weer wel!)

14 mei 2013

De voorbereidingen voor het Festival Lokale Schoonheid zijn volop aan de gang! Gelukkig heb ik al enkele lieve mensen gevonden die me willen helpen op 26 mei!

26 april 2013

Er staan foto's van de boswandeling op Facebook! Zoek even naar De Plek op Facebook, en toon daar dan meteen ook dat je van De Plek houdt.

22 april 2013

Het weer zat mee gisteren. We hebben een prachtige wandeling gemaakt! Door bos en hei en leeg maïsveld. We genoten met volle teugen van de lente die in het bos nog heel pril is. Enkele woorden uit het gastenboek: "rust, ruimte, warmte, inzicht, jeugd, bij mezelf komen". Dankjewel voor het vertrouwen en voor het samen wandelen!

6 april 2013

Gisterenavond heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken: voordat de festiviteiten in de spiegeltent begonnen, ben ik op de burgemeester toegestapt om hem te vertellen over De Plek. En weet je wat? Hij kende De Plek al (van in de krant)!

27 maart 2013

Ziezo, de flyer is gemaakt en gedrukt. Nu kan het grote bekendmaken beginnen. Want ik wil graag met iedereen delen hoe inspirerend, verhelderend, verfrissend en rustgevend een boswandeling in de prille lente kan zijn ... Men zegge het voort!

19 maart 2013

De voorbije dagen heb ik zulke mooie en inspirerende wandelingen gemaakt! In goed gezelschap. Onder een schuchter lente-zonnetje. Heerlijk. Zoiets wil ik ook samen met jullie doen. Dus: we gaan wandelen! Op 21 april om 13.30u in Bennekom. Iedereen welkom!

25 februari 2013

Weer heerlijk gebrainstormd vandaag, deze keer met Hennie Bol in de Serre.

13 februari 2013

Op 4 maart start er weer een rouwgroep voor jongeren, begeleid door Hennie Bol en Annelyn de Boer. Voor informatie, zie www.verlieswerk.nl.

4 februari 2013

Terwijl buiten de koude wind door de straten giert, zitten wij samen bij een warm kopje thee te brainstormen over de ideale zomeravond voor De Plek. Doe je ogen dicht en stel je voor: een rijk gevuld picknickkleed bij de oever van de rivier, gehuld in de gouden gloed van de ondergaande zon, het geluid van het kabbelende water en van de laatste vogels van de dag, fijn gezelschap en ... een goed verhaal.

2 februari 2013

De klanken van het klaagzingen zinderen nog na ... Het was een mooie en intense avond. Indrukwekkend.

7 januari 2013

Tijdens de poëziemiddag van 9 december gaven we uiting aan onze gevoelens en onze rouw door middel van mooie woorden en verzen. Op 31 januari doen we dat met puur klank! Ik kan je verzekeren: een bijzonder aangename ervaring die echt oplucht. Iedereen is welkom!

1 januari 2013

Voor iedereen een gezond, vredig en vreugdevol nieuw jaar gewenst!

19 december

Als je nog meer foto's wil zien van de poëziemiddag, en van de lichtjesavond in oktober, dat kan op de Facebook-pagina van De Plek. (en als je daar bent, vergeet dan niet even op 'Like' te klikken - zo vergroten we de virtuele Plek-gemeenschap).

11 december

Wat een fantastische ervaring! De poëziemiddag van afgelopen zondag was echt prachtig. Niet minder dan 17 mensen hadden gedichten ingestuurd. Vaak eigen werk. Sommige mensen konden niet aanwezig zijn maar vonden het toch belangrijk dat hun gedichten voorgelezen werden. Ontroerend hoe mensen deelden wat in hun leeft en hoe ze daar anderen mee konden raken. Ik werd er stil van, en warm. Dit is helemaal wat ik met De Plek bedoel!

7 december

Woehaa, gisteren mijn eerste 'optreden' gehad: de eerste ervaring met podium en microfoon. Dat zat zo: tijdens het maandelijks 'cultureel café' in Wageningen mocht ik komen vertellen over de poëziemiddag van komende zondag. Het ging vlot en ik vond het zelfs leuk!

6 december

Net samen met Laurens, de stadsdichter van Wageningen, het programma voor de poëziemiddag van komende zondag vastgesteld. Het wordt een heel mooie en rijke middag met een gevarieerd programma. Iedereen welkom!

4 december

Al 15 mensen hebben gedichten ingestuurd voor de poëziemiddag van 9 december, vaak met eigen geschreven gedichten! Het wordt een unieke en hartverwarmende middag. Iedereen welkom om te komen luisteren!

25 november

Dinsdag 27 november is er weer open spreekuur met stadsdichter Laurens van der Zee! Bblthk Wageningen, 14.00u - 16.00u. Iedereen welkom!

15 november

Het persbericht is verstuurd naar alle kranten, de persoonlijke uitnodigingen gaan binnenkort de deur uit ... iedereen mag het weten: binnenkort doen we een poëziemiddag in de bibliotheek van Wageningen, samen met de stadsdichter Laurens van der Zee!

12 november

Ook de krant De Stad Wageningen was erbij, en heeft een mooi stuk geschreven over de Lichtjesavond van 26 oktober.

12 november

Morgen, 13 november, in het Uur van de Wolf: een documentaire over de Poule des Doods, een dichterscollectief dat teksten verzorgt op eenzame uitvaarten, uitvaarten dus van mensen die helemaal alleen overlijden. Over hetzelfde onderwerp loopt momenteel een tentoonstelling in museum Tot Zover: Dichters van Dienst. De allereerste activiteit van De Plek was een uitstap naar een tentoonstelling in en rond het museum Tot Zover. Ik voel me dus verbonden met deze plek en wil deze nieuwe tentoonstelling warm aanbevelen.

6 november

Er staat weer wat nieuw inspirerends op de site. Klik even door in de tekening op de pagina 'Inspiratie'!

28 oktober

Ik gloei nog steeds na van de lichtjesavond. Wat een overweldigende ervaring! Er waren 150 mensen ... veel meer dan ik had durven dromen. Dankjewel dat jullie met zovelen naar onze Lichtjesavond kwamen! En alvast van harte uitgenodigd voor de Lichtjesavond van volgend jaar. En voor de volgende activiteit van De Plek in december natuurlijk!

26 oktober

Het is zover: vanavond Lichtjesavond! Het belooft een prachtige avond te worden.

25 oktober

Gewoon in Wageningen: een plek met heel veel vliegenzwammen. Grote en kleine, pas uitgekomen of al helemaal opgekruld. Ontroering. 23 oktoberDe flyers voor de Lichtjesavond hangen en liggen overal in Wageningen. Er staat een stukje in de krant. De mailings zijn verstuurd. Iedereen is welkom! 5 oktober

De flyer voor de lichtjesavond is klaar! Nu kan het grote werk van het bekendmaken beginnen. Alle hulp is welkom. Dus als je flyers wil om uit te delen, geef even een seintje en we maken er bij voor jou. Sluit de lichtjesavond in je hart en spreek erover!

4 oktober

Wat zijn jouw lievelingsgedichten over dood/rouw/verlies/...? De mijne vind je op de nieuwe pagina 'inspiratie', een rustig plekje om even te mijmeren ...

Enneuh, de inspiratie-bubbel kan uitgebreid worden! Dus aarzel niet om me jouw favorieten te sturen, dat zou ik heerlijk vinden. petra.sips@de-plek.net

1 oktober

Volop bezig met de voorbereidingen van de volgende activiteit van De Plek. Tadaa tromgeroffel, het wordt een ... Lichtjesavond!

Vandaag hadden we weer een bijeenkomst om alles voor te bereiden. En, net als de vorige keer, liep de vergadering grondig uit. Er valt dan ook heel wat te delen met Het Binnenveld en Hennie Bol rouw- en verliesverwerking.

23 september

Tijdsperspectief ...

Mijn dochter van drie die zegt: "mama, weet je nog toen ik later groot was?"

18 september

Gisterenochtend ontmoette ik een medewerker van de begraafplaats. Stoere vent in stevige werkkledij. Hij vertelde maar al te graag over zijn werk tussen de graven. Enkele lugubere details kregen extra aandacht. Na ons gesprek ging hij zich omkleden: een keurig pak, hoed inbegrepen, om een begrafenis in goede en waardige banen te leiden. Van een afwisselende baan gesproken...

11 september

De Plek zit op Facebook! Neem even een kijkje en laat zien dat je De Plek een warm hart toedraagt. Zo geven we samen vorm aan een hartverwarmende virtuele Plek.

10 september 2012

Vanmiddag nog even overlegd met Laurens. Hij is de stadsdichter van Wageningen en we gaan samen een poëziemiddag organiseren voor De Plek! Wordt vervolgd. Als je alvast kennis wil maken met Laurens, dat kan hier: www.laurensvanderzee.nl.

4 september 2012

Het is een tijd van verbinden. Gisteren boeiend gesprek gehad met Mieke Ankersmid, gespecialiseerd in Verlaat Verdriet. Kijk ook even op haar website: www.ankersmid.nl

20 augustus 2012

Zo, de zomervakantie zit erop. Tijd om door te gaan nu, verder te werken aan de weg van De Plek. Gelukkig had ik net voor de vakantie al enkele afspraken gemaakt voor nu, zodat ik meteen de draad weer kan opnemen om de volgende activiteiten te plannen.

4 juli 2012

Ik wil jullie met dit fotoverslag graag laten meegenieten van ons bezoek aan de tentoonstelling Afterlife op 10 juni. Want het was een deugddoende en inspirerende uitstap.

15 mei 2012

De afspraken met Tot Zover zijn rond, het persbericht is verstuurd, de mail is verstuurd. De Plek is nu officieel gelanceerd. Heb al heel wat deugddoende reacties gekregen. En de eerste vier inschrijvingen voor Afterlife zijn binnen!

18 april 2012

De eerste contacten zijn gelegd voor de eerste publieke activiteit van De Plek, een geleid bezoek aan Afterlife in Amsterdam. We gaan van start! Spannend.

Half april 2012

Na jaren van dromen en na maanden van brainstormen en zoeken en vragen en nadenken, is het zover. De website is er. De Plek krijgt vorm. Uitgegroeid van vage vlek in hart en hoofd tot concrete Plek onder mensen. Als je dit leest, betekent dat dus dat ik het heb aangedurfd de website los te laten op het wereldwijde web en zo mijn dromen te tonen. Ik hoop dat ze ook bij jou iets raken...

Petra